Янкова: Не сме обсъждали варианти за ново правителство

Янкова: Не сме обсъждали варианти за ново правителство | StandartNews.com

София. „Не сме обсъждали възможност в рамките на този парламент да бъде избрано ново правителство. Аз виждам като нормално такава промяна да иска, ако прецени, министър-прецедателят и то за хора от кабинета". Това каза депутатът от Коалиция за Бълагрия в ефира на БНР по повод изказване на Христо Бисеров от вчера, че може да бъде избрано ново правителство в рамките на парламента. „А какво точно е имал предвид г-н Христо Бисеров, може би ще го развие във времето", каза още депутатката.

„Хората се гневят, когато подписват договор с банка и другата страна едностранно ти вдигне лихвата. Те искат равноправие." Така Янкова коментира проектозакона за регулиране на взаимоотношенията между потребители и банки. И продължи, че в период на криза хората са изкушавани от много оферти за кредити, а не се подлага на анализ тяхната финансова стабилност. „Какво правим сега с хората, които си отглеждат децата, с хората, изпаднали в криза, с безработните, които имат отношение с банкова институция?", попита Янкова.

Депутатът смята да направи дискусия с Aсоциацията на банките в рамките на комисията по бюджет и финанси, която тя оглавява. В нея ще се включат и потребителите на банкови кредити, представители на бизнеса, банковия надзор, БНБ и други. С тях Янкова предвижда дебати за това до каква степен е защитен кредитополучателя като физическо лице. Вторият въпрос, който ще бъде разгледан, е бизнес средата и кредитите. Третата тема, по която ще говорят, е „защо по ГПК банката е първа, когато трябва да получи средства при фалита на предприятие, и всички надолу да нямат защита при фалит на предприятие", допълни Янкова.

Времето е чувствително. Дори от площадите звучат тези неща. Не можем да стоим и да казваме, че нищо не се случва, каза Янкова. Тя бе категорична, че регламентите, които се предвиждат, ще имат пряка връзка с идеята за закон за фалита на физическите лица. „Има идея Комисията за защита на потребителите да е посредник в извънсъдебни спорове между банки и длъжници", каза шефът на финансовата комисия в парламента. Тя обмисля и въвеждането на банков омбудсман или по-скоро Константин Пенчев да се занимава с проблемите на кредитополучателите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай