Янаки Стоилов подаде оставка като зам.-председател на БСП в парламента

Янаки Стоилов подаде оставка като зам.-председател на БСП в парламента | StandartNews.com

София. Зам.-председателят на парламентарната група на „Коалиция за България" Янаки Стоилов обяви, че подава оставка от ръководния си пост в Народното събрание. „Оставам лоялен член на групата, ако този парламент има работа в следващите седмици, която трябва да бъде свършена", заяви той от трибуната.

Причина за решението е подкрепата на ДПС за предложени от ГЕРБ нови текстове в Наказателния кодекс, които трябва да отменят давността на политическите престъпления, извършени по време на комунистическия режим.

„Смятам, че това нарушава отношенията на лоялност между двете партии", заяви Стоилов, като посочи, че въпросът вчера е бил обсъждан между ръководствата на двете формации. „Въпреки това, изненадващо за нас, то бе подкрепено днес", коментира още бившият зам.-шеф на червените в парламента.

Изказването дойде точно преди точката, в която се предлагат персонални промени в кабинета. Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, която бе избрана за евродепутат, ще бъде сменена от Станислав Анастасов.

„Подкрепата на ДПС прави за мен трудна подкрепата на персоналната промяна", заяви Стоилов. И уточни, че темата за рокадата в кабинета все пак е била обсъждана на група на левите и със значително мнозинство е решено тя да бъде подкрепена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай