Янаки Стоилов: Eсента може да има по-голямо недоволство

Янаки Стоилов: Eсента може да има по-голямо недоволство | StandartNews.com

София. "Кабинетът ще издържи, докато има подкрепа в парламента и докато в обществото към него има търпимост и очаквания за предприемане на действия, които съответстват на заявените намерения", това заяви Янаки Стоилов, народен представител и зам.-председател на ПГ на КБ, в сутрешния блок на Нова ТВ. Той добави, че ако правителството не продължи работи, есента може да има по-голямо недоволство.

Според Стоилов политиката трябва да засяга емоциите, без да губи разума, „защото много от това, което виждаме по улиците носи емоция, която не може да бъде пренебрегната и често аргументите не достигат, за да могат страните, които са на различни позиции да приемат това, което искат или очакват другите".

Стоилов каза още, че ситуацията е много динамична и не могат да се правят прогнози как ще бъде посрещната нова година, например, но предупреди за рискове, които протестиращите не осъзнават. Той не изключи възможността през есента да има по-голямо недоволство заради цената на водата и парното и припомни, че февруарските протести са били отключени именно заради високи цени на електроенергията и действията на монополите в почти всички сектори.

„Кога е имало действия, които да спрат покачването на електроенергията и дори поне с малко тя да бъде намалена? Такова нещо не е имало от 10-15 години. Но този процес продължава по отношение на другите услуги и те не по-малко тревожат хората. Въпросът е действията на правителството за разбиване на картелите, за ефективен контрол върху монополите, за защита на правата на потребителите да бъдат продължени и разширени. Такива действия има и въпросът е да бъдат достатъчно последователни", категоричен е Стоилов.

Депутатът от БСП напомни, че по света има десетки хиляди протестиращи, които в продължение на седмици поставят доста по-конкретни искания. Това е и начинът, според него, да накарат властта да се съобрази с тях, защото ако има само крайни искания за оставка, никой не може да извърши тези стъпки, необходими за реалната промяна. „Живеем в свят, в който няма комфортни управления, свят на дълбока криза, която жъне горчивите плодове на неолибералната политика и откъсване на партиите и всички обществени структури от реалните проблеми на хората. Това не е българският феномен", заяви той. Стоилов обясни и обратния вариант – след протеста на няколко хиляди души правителството да подава оставка. Така ще се стигне до порочен кръг от непрекъснати избори и ще доведе до хаос.

Янаки Стоилов обяви, че тази седмица в парламента ще се обсъжда програмата на правителството. В кратък срок след това трябва да се приеме план за действие, който да конкретизира ангажиментите в програмата, да ги разпише във времето за следващите месеци. „Ние трябва да направим етапен отчет за действията на правителството и тогава да се търсят аргументи дали неговите действия се развиват в посоката, която е определена, дали се постигат в повечето области набелязаните резултати, и какви са аргументите да продължим неговата дейност", обясни той.

Янаки Стоилов обяви, че през пролетта ще се направи етапна равносметка за дейността на правителството, „но това не означава да се слага предварително предел за дейността на парламента и на кабинета, защото ще се иска този срок да е скъсен или да се демотивира правителството. Продължителността на правителството зависи от това как той ще бъде възприеман от обществото, какви доказателства ще дава за своята способност, а не да действа като служебно правителство с по-дълъг мандат", каза Стоилов.

На въпрос дали хората на Бузлуджа са критикували действията на БСП, Стоилов заяви: „те искат да продължим, за това, за което са ни избрали. Не можем да отстъпим и от тази воля, но това не означава и че тя е единствената. Необходимо е да постигнем минимум стабилност, за да извършим радикалната промяна, която хората искаха", заяви той. Според Стоилов обаче протестиращите не си дават сметка, че има възможност да доведат управление, което хората се опитват да отрекат.

Попитан защо премиерът Пламен Орешарски запази дълго време мълчание след инцидента с автобуса с депутати от миналата седмица, той отговори, че според него е имал нужда от повече информация, а на място е взел отношение министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

„За щастие поне погром по парламента нямаше и предполагам, че никой не иска да се повтори това, защото чух, че следващото действие трябва да бъде да се навлезе в НС. Едно е с избори да влезеш в парламента, друго е всеки, който реши, физически, с помощни средства да влезе в там. Опитът да се предизвикат тези сблъсъци беше очевиден. Лидерите на ГЕРБ повтаряха, че първия път, когато се е появила кръв, те са подали оставка и може би е трябвало да се повтори нещо такова", каза той. На въпрос дали е нормално Орешарски, попитан за оставка, да препраща за отговор към БСП, Стоилов заяви, че в това изявление министър-председателят е имал предвид, че дори и да иска да управлява, ако няма подкрепата в лицето на парламентарните групи, неговата воля е крайна недостатъчна.

„Той се опита да заяви ръководеното от него правителство като политико-експертно и ударението се поставя върху управленските действия. Ролята на правителството е да осъществява тези действия, които са необходими за управлението на страната и за решаването на поставените проблеми. Не е необходимо министър-председателят да се произнася по всякакви въпроси", поясни депутатът.

Стоилов припомни, че премиерът е поканил протестиращи на разговор, „но не може да отговаря на всеки новопоявил се квартет. Едно е да говориш с лидери, които имат определени искания, друго е с определена извадка, която да има претенциите да преговаря на най-високо ниво", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай