ВСС няма да проверява sms-a до Борисов

ВСС няма да проверява sms-a до Борисов | StandartNews.com

Членовете на Висшия съдебен съвет не виждат проблем с изпратения до министър-председателя есемес, уведомяващ го за развоя на последното заседание по случая "Яневагейт". Кадровиците не възнамеряват и да образуват проверка, за да се разбере от чий телефон е пуснато съобщението. Това стана ясно от думите на председателя на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров вчера. От кадровия орган свикаха извънредно заседание, на което бе разискан въпросът с есемесите. От присъствалите 18 членове на съвета 9 са се съгласили доброволно да направят разпечатки на телефоните си, за да се установи с кого са разговаряли и писали във времевия интервал от 9.30 до 12.30 ч на 14 януари.

Другите 9 обаче категорично са отказали, заявявайки, че дават честната си дума, че не са пращали есемеси до премиера. Сред тях е и самият Тодоров, който обясни, че единственият му мотив е, че не иска да му се ровят в личната кореспонденция и контакти. Той отказа да назове имената на колегите си, които са дали или не са дали съгласие да покажат с кого са си писали и разговаряли миналия четвъртък. На въпрос няма ли да бъдат поискани данните за всички членове на съвета той попита кой може да го принуди да даде разпечатка от телефона си, от който водел лични разговори със съпругата си. Тодоров посочи, че той лично няма да предлага случая да се разглежда от Етичната комисия и за него е приключил.

"За мен истината е, че работите са много по-дълбоки и целта е много по-различна. Има определени кръгове, които имат интерес от това. Тази календарна година ще стане ясно кои. Няма да казвам нищо, защото утре пак някой ще тръгне да ме съди. Аз съм гражданин, правя си изводи от действията на определени лица, политици, магистрати. Не съм политолог, предполагам си", заяви още Тодоров. Против проверка се изказа и председателят на Върховния административен съд Георги Колев. Той заяви, че съветът не би трябвало да се занимава с такива проверки, защото темата за есемеса отклонява вниманието от същинската работа и е загуба на време. Попитан има ли доносници във ВСС, Колев отговори с въпрос, като се обърна към журналистите с въпроса колко от медиите имат докладчици по време на заседание.

Янев: Искаха да внушат, че Борисов се меси

Цялата бутафория с есемесите беше да се внуши, че Бойко Борисов се меси в съдебната власт. Това заяви пред БНТ лидерът на РЗС Яне Янев. Въпросът е кой се пъчи пред камерите, за да обясни колко дълбоки са съдебните реформи. Това са хората, които искат да узурпират ключовите съдилища в България, смята Янев. И докато тези хора се опитват да внушават едни или други тези през удобни медии, аз винаги съм казвал, че решавам нещата с документи, допълни той. По-рано през деня той коментира, че съществува определен кръг от хора, заедно с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, които искат да узурпират ключовите съдилища в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай