Всички от АБВгейт на кафе в ДАНС

Ръководството на МВР не се занимава с подслушвания, каза Петков

Всички от АБВгейт на кафе в ДАНС | StandartNews.com

София. Всички от АБВгейт отиват на кафе в ДАНС. "Да бъдат снети обяснения от лицата Бойко Борисов, Георги Първанов, Румен Петков и Кристина Патрашкова. Срокът за проверката е 10 дни", се казва в официалното съобщение на Върховна касационна прокуратура от вчера. Държавното обвинение възложи проверка на Софийска районна прокуратура по повод сигнала до главния прокурор Сотир Цацаров от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за евентуални незаконни подслушвания в дома му в Банкя. От съобщението на обвинението става ясно, че ще бъдат проверени данните, изложени в жалбата на лидера на ГЕРБ с оглед на "евентуално извършено престъпление по чл. 339 на НК (използване без разрешение на технически средства, предназначени за негласно събиране на информация)". АБВгейт гръмна, след като главният редактор на в. "Галерия" Кристина Патрашкова обяви, че медията разполага със записи, на които се говори за размразяването на АБВ, превземането на БСП от хора на експрезидента Първанов и финансирането на проекта от Борисов. Дългосрочната перспектива на мероприятието е съвместно правителство между АБВ и ГЕРБ, обяви вестникът. "Сега ще стане българският "Уотъргейт", закани се светкавично Борисов и пусна жалба до Цацаров.

"По темата с подслушванията струва си да се замислят бивши полицаи, висши магистрати, настоящи министри и бизнесмени", заяви пред Нова тв бившият вътрешен министър Румен Петков, който е член на АБВ. "Не допускам това ръководство на МВР и ДАНС да се занимават с такава дейност", каза Петков. Но изрази мнение, че "следенето се извършва от бивши служители на силовите структури". "Ще кажа на Желязков, Найденов, Мицова, хайде и на Петков, Петров, да внимават. Нека не вярват, че шефът им държи прокуратурата", каза още Петков, като допълни, че избира произволно фамилии на бивши служители на МВР.

"Те трябва да знаят, че ако бъде установено, че се занимават незаконно с проследяване, филмиране, подслушване ще берат ядове", продължи бившият МВР шеф. Според него е абсурдно твърдението, че "има изобщо някакъв запис". От своя страна Борисов заяви, че АБВгейт е плод на внушения. "Среща между нас тримата не е имало, това е шантаж", каза Борисов. "В момента единствената работеща институция и то благодарение именно на главния прокурор е прокуратурата. Когато една държава стане прокурорска, това не говори добре за политическата класа", обясни лидерът на ГЕРБ. "Да излизаш и да внушаваш е по-лошо, отколкото да извадиш автомат и да стреляш по един човек", заключи Борисов.

Червени изхвърлят Калфин от листите си

Социалистите от Врачанско масово стягат нови събрания, за да изхвърлят Ивайло Калфин и Георги Първанов от номинациите за евролистата, съобщи областният лидер на БСП Делян Дамяновски. Всички общински председатели на партията са заявили твърда подкрепа на легитимното ръководство на столетницата с лидер Сергей Станишев. Никой досега не е обявил, че ще гласува за кандидатите на АБВ. "Получих и десетки обаждания от редови членове на партията, които са разочаровани от двамата и от създалата се ситуация", подчерта Дамяновски. Членовете на БСП в региона са над 5000 човека. Председателят не изключи сред тях да има отделни симпатизанти и на АБВ, но поне досега никой открито не е изразил подкрепа за Първанов.

Петков и Бойко си признаха - говорили, но за "Белене"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и бившият МВР шеф от БСП Румен Петков признаха за обща среща, на която ставало дума за размразяване на проекта за АЕЦ "Белене". Откровението им дойде, след като гръмна АБВгейт, според който таен запис доказва, че Генерала и експрезидентът Георги Първанов са договорили общи действия за сваляне на правителството и бъдещо съвместно управление. И двамата категорично отрекоха това, а Борисов сезира главния прокурор. Вчера той за пореден път обяви, че последната му среща с експрезидента е била, малко преди той да напусне "Дондуков" 2. "Не само в Банкя, в хижи, вкъщи, на Луната, под земята, в метрото, в банята, в тоалетната ми, не съм се срещал с Първанов", каза Борисов. Но призна, че е обещал парламентарна подкрепа за рестарт на "Белене", ако частният инвеститор финансира сам проекта, държавата не дава гаранция, не се сключва договор за изкупуване на тока и се види кой ще плаща преноса. Според Борисов на срещата били 6-7 души, като той лично поканил депутата от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев.

Не се потвърди обаче друго твърдение на Румен Петков - че е информирал премиера Пламен Орешарски преди и след разговора си с Борисов. Пред журналисти в парламента министър-председателят потвърди, че се е виждал няколко пъти с бившия МВР шеф, но отрече да е бил информиран за негови разговори с лидера на ГЕРБ. "Аз съм се виждал няколко пъти с г-н Румен Петков и не бих могъл да ви разказвам какво точно сме си говорили. Но никога не сме говорили за негови срещи с г-н Борисов", каза Орешарски. На въпрос как гледа на рестарт на АЕЦ "Белене", премиерът каза: "През призмата на арбитража, тоест мълчаливо".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай