Всички погледи в НС. Депутатите от Добрич направиха нещо уникално

Безценната експозиция от реликви в парламента

Всички погледи в НС. Депутатите от Добрич направиха нещо уникално | StandartNews.com

Депутатите от Добрич направиха нещо уникално и накара всички да вперят поглед в парламента. Независимо, че са от различни парламентарни групи, те заедно инициираха изложбата „Граници и съдби. Добруджа 1940 г.“., посветена на подписването на Крайовската спогодба и възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България.

Безценната експозиция от реликви, фотоси и дипломатически писва бе показана днес в Мраморното фоайе на Народното събрание. Тя е направена в сътрудничество с местния регионален исторически музей.  

В този тържествен миг всеки един от нас застава с преклонение и чувство на гордост пред реликвите, свързани с подписването на Крайовския договор. Те ни напомнят историческия момент, когато генерал Попов разписва новата граница между България и Румъния, връщат ни в миговете на радост, изпитани от добруджанци по време на възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България, каза при откриването председателят на парламентарната Комисия по туризъм Ертен Анисова (ДПС).

За мен, като народен представител от ДПС, тази изложба има още един много специален знак. Тя символизира заедността на населението от Добружданския край. Заедността, която е основна ценност в политиката на ДПС, подчерта народният представител от ДПС.

Тази заедност, постигната преди 83 години, е издържала изпитанията на времето и ето днес - ние, народните представители от Добричката област, макар от различни политически сили, заедно работихме за тази изложба. За да пренесем късчета от историята на България в храма на нейната демокрация, посочи още Ертен Анисова.

Подписването на Крайовската спогодба се разглежда от историците като второ Съединение, подчерта и председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика Деница Сачева (ГЕРБ). По думите й, когато има национални цели, те изискват и национално обединение.

Според народния представител Константина Петрова ("Възраждане") благодарение на представените реликви гостите на Народното събрание ще се запознаят с интересни факти от историята на Добруджанския регион.

В парламента могат да се видят писалката, с която ген. Георги Попов, подписва картата с новата граница между Румъния и България, както и много дипломатически документи.

Богат снимков материал проследява работата на българската делегация при воденето на преговорите и подписването на договора на 7 септември 1940 г., както и навлизането на българската армия в Южна Добруджа в дните между 21 септември – 1 октомври 1940 г. Фотографиите са запечатали огромната радост и въодушевление на добруджанци при посрещането на българските войници в Балчик, Тутракан, Добрич, Каварна, Тервел, Силистра и Генерал Тошево.

Показана е и трагедията на близо 70 000 българи от Северна Добруджа, които по силата на Крайовския договор трябва да напуснат родните си места и да се преселят на юг.

В изложбата са показани също материали от печатни издания, свързани с възвръщането на Южна Добруджа, като първодневни пощенски картички и пликове, вестници и списания от периода септември – октомври 1940 г. Сред тях е броят на „Държавен вестник“ от 12 септември 1940 г., в който е публикуван пълният текст на Крайовската спогодба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай