Военният министър прие парада във флота, обеща модерен кораб

Проектът за новия многофункционален патрулен кораб се развива с бързи темпове

Военният министър прие парада във флота, обеща модерен кораб | StandartNews.com

Министерството на отбраната ще продължи да подкрепя усилията за изграждането и поддържането на високотехнологична база за военноморския ни флот, обяви служебният министър Димитър Стоянов в приветствието си към личния състав на Военноморските сили (ВМС) във Варна. Той взе участие в тържественото събрание-концерт по случай 143 години от създаването на бойния флот.

Стоянов увери, че проектът за новия многофункционален патрулен кораб се развива с бързи темпове и подчерта, че това е факт, благодарение на настойчивостта на командирите и военнослужещите.

„Благодаря на всички вас, които показвате как могат да се преодоляват всички затруднения“, посочи министърът. В словото си той изтъкна още, че българските Военноморски сили са гарант за суверенитета и сигурността на страната ни.

„Участията в учения, национални и международни мисии и операции са доказателство за вашия професионализъм. Доказателство е и последното успешно приключило учение „Бриз - 2022“ с участието на 11 страни, провело се в Черно море в условията на изключително усложнена геополитическа среда“, посочи още той.

Стоянов благодари на флотските ветерани и на семействата и близките на военните моряци и пожела на всички попътен вятър и бъдещи професионални успехи.

„Делата са основният ключ към успеха и българските Военноморски сили прилагат тази максима в своята работа. Те сами предизвикват успеха си - чрез упорити и своевременни действия. Съдя обективно по постигнатите резултати по трите мисии на Въоръжените сили и по демонстрираната активност в процеса на модернизация на Българската армия“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на тържественото събрание-концерт по повод 143-ата годишнина от създаването на ВМС.

В словото си той акцентира върху настоящите условия на сложна военностратегическа среда и на война в непосредствена близост до нашите граници. „През годините многократно сме подчертавали критичната важност на Черно море за националната ни сигурност. В съюзен формат на всички нива сме отстоявали тази позиция“, подчерта адмирал Ефтимов.

„Готовността на дежурните сили и средства на военния ни флот е повишена, а системата за наблюдение на морските пространства е поставена под непрекъснат режим на работа. Мерките за повишена бдителност, както и тези за дългосрочно повишаване на възпиращия и отбранителен потенциал, поставят нови, по-високи изисквания за развитието на способностите на ВМС и на съвременните военнослужещи“, каза той.

Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов също отбеляза, че за своята 143-годишна история ВМС са доказали, че са една от институциите на държавата. Той благодари на военнослужещите и цивилните служители за тяхната отдаденост и професионализъм. За проявен висок професионализъм военнослужещи и цивилни служители от ВМС бяха наградени от министъра на отбраната и началника на отбраната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай