Военният министър обяви какво пращаме на Украйна

Чакаме първите изтребители F-16 през 2025 г.

Военният министър обяви какво пращаме на Украйна | StandartNews.com

Парламентът трябва да вземе решение дали да пратим военна помощ на Украйна.

Това посочи на няколко пъти министърът на отбраната Драгомир Заков по време на участието си в предаването "Защо, господин министър?“ по бТВ.

„Демократична България“ вече предложи страната ни да подпомогне военно Киев. Очаква предложението да бъде гласувано следващата седмица.

ВИЖ ОЩЕ: Атанасов издаде кой ще подкрепи военната помощ за Украйна

България не може да предостави този особен вид оборудване, от което има необходимост Украйна, например самолети и противовъздушни системи и т.н. Става дума за много специфично оборудване. Това специфично оборудване ние не можем да го предоставим наистина какво можем?“, уточни министърът.

Той обяви още, че Министерството на отбраната вече е задвижило процедура по предоставяне на каски и бронежилетки за населението на Украйна. Процесът е започнал преди призива на президента Румен Радев за такава помощ.

"В моята предишна област бях дипломат, един дипломат никога не може да кажа, че страна жертва не трябва да бъде защитена", изтъкна Заков.

Може ли България да пази небето си сама

В момента България може да пази въздушното си пространство с помощта на своите съюзници, категоричен е военният министър.

„Става въпрос за решение от 2014 г. от срещата на върха на НАТО в Уелс. Още тогава беше взето решение да се усили небето на съюзниците от източния фланг. Това, което виждаме в момента, е в изпълнение на тези решения“, обясни Заков.

Кога ще получим от САЩ изтребители F-16

Първите самолети от поръчаните от САЩ изтребители F-16 ще пристигнат у нас в първото тримесечие на 2025 г., обяви министърът на отбраната.

По негова информация сме платили всичко по тази сделка, но обезщетение за забавянето на доставките няма да има.

„Компенсация може да има в случай на неизпълнение на договора. В случая се касае за форсмажор“, обясни министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай