VII блок в АЕЦ, ако е на печалба

Не е нормално да има минимална изкупна цена на тютюна, каза премиерът

VII блок в АЕЦ, ако е на печалба | StandartNews.com

София. VII-и блок в АЕЦ "Козлодуй" ще има, ако е икономически изгоден. "На този етап от преговорите не мога да гарантирам, че изходът ще бъде успешен", заяви премиерът Пламен Орешарски в предаването "ДикOFF" по Нова тв. Той уточни, че в момента се водят предварителни разговори с американската "Уестингхаус", за да се "достигнат параметри, които, да бъдат приемливи". "Ако не бъдат, с нищо не се обвързваме и нищо не е предрешено", обясни премиерът. По негови думи още се преговаря и за цената. Орешарски уточни, че щатската компания е доставчик на технология, а не строител. "Ако се стигне до строеж, ще бъде обявен търг", допълни той. Министър-председателят категорично отхвърли политически мотиви при избора на "Уестингхаус" и го обясни със "стратегически съображения". Срокът, в който ще се водят разговори с компанията, е девет месеца. В процес на обсъждане е и дали ще има държавни гаранции за строежа на VII-и блок на АЕЦ "Козлодуй". "Няма вариант да не печелим", коментира още Орешарски по повод проекта "Южен поток". Според него дори, ако се допусне, че тръбата в даден момент може да е празна, "то ние нищо не губим". По негови думи таксите все още са на етап на договаряне. Не е ясно и колко точно ще струва строежа, тъй като още не е финализиран търга за изпълнители, но ориентировъчната цена е около 3.5 млрд. евро.

По актуалната тема за цените на тютюна, премиерът заяви, че "не е нормално да има минимална изкупна цена и вероятно такава няма да има". Според Орешарски е много по-удачно тютюнопроизводителите да се обединят в кооперации, за да могат "да застанат срещу големите изкупвачи, някои от които международни, за да разговарят на по-равни позиции".
Премиерът обясни още, че взимането на заеми е нормален процес в управлението на дълга. "Интересно защо този въпрос се поставя сега. Очевидно по политически причини. От началото на прехода досега се взимат всяка година огромно число заеми. С техния размер обаче не се увеличава дългът, защото преобладаващата част от тях служат, за да изплатят стари заеми", каза премиерът. И напомни за големия шум, който опозицията вдигна миналата година заради взетия заем. "В края на март общият държавен дълг беше 14,4 млрд.лв., а в края на годината е 14,1 млрд.лв., което означава, че даже дългът е намалял", подчерта още той. Премиерът отчете и срив на инвестициите за последните четири години. През 2013 г. пък те са намалели с 50%. "Нестабилната политическа среда е една от причините за срива. Не е хубаво да изглеждаме нестабилно, но хората трябва да могат да протестират", категоричен бе той. В заключение премиерът повтори, че "може би най-важното е, че освободихме страната от страха". "Наскоро един познат ми каза, че вече е позабравен изразът "това не е за по телефона"", разказа Орешарски.

"Всеки, който отваря тема за прозрачността, рискува да загуби от този дебат", каза още министър-председателят.

Пожела златен финал на Станка

"Третият финал да бъде златен". Това пожела премиерът Пламен Орешарски на известната спортистка Станка Златева. Премиерът се срещна в Министерския съвет със състезателката по борба и със спортист номер 1 на България за 2013 г. и трети на Балканите Иво Ангелов. В разговора участие взе и спортният министър Мариана Георгиева. Ангелов и Златева поискаха помощ от премиера заради лошото състояние на малката зала в Перник, където се тренира борба, бокс и вдигане на тежести. Орешарски и министър Георгиева обещаха да обсъдят какви са възможностите да се помогне за залата. Златева благодари за подкрепата на спортното ведомство за осигурените средства за предолимпийската й подготовка за олимпиадата в Рио де Жанейро през 2016 г. Златева започва да се готви от понеделник в Баку под ръководството на наставника й Симеон Щерев.

Вигенин чака негативен доклад

В сряда или четвъртък ще бъдат публикувани поредните доклади от ЕС за напредъка на България и Румъния в областта на правосъдието и вътрешните работи. Нагласите на кабинета "Орешарски" са за изключително критичен доклад. "Трудно може този доклад да е положителен", заяви външният министър Кристиан Вигенин. Той оправда това очакване с трудната година на "на сериозни политически и правителствени промени". Очаква се в доклада да влязат съмненията за незаконно подслушване от времето на ГЕРБ, скандалът "Венета Марковска", избягалите Братя Галеви, както и липсата на съдебен инспектор към ВСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай