Вигенин: „Южен поток" не зависи от Брюксел

Вигенин: „Южен поток" не зависи от Брюксел | StandartNews.com

София. Проектът „Южен поток" не зависи от Европейската комисия, а от двустранните отношения между „Газпром" и отделните държави в Европейския съюз. Това коментира пред БНТ външният министър Кристиян Вигенин по повод критиките на Брюксел към сключените двустранни споразумения и предупреждението за възможност от започване на наказателни процедури.

Министърът посочи още, че не е приятно, ако трябва да се забави строителството, защото страните по трасето вече са на такъв етап. Ако се наложи обаче, България ще предоговори проекта.

„За нас това е много важен проект. Еврокомисията не спира "Южен поток". Ние смятаме, че посочените от Комисията изисквания са изпълнени. България е заявила, че всичко свързано с проекта "Южен поток", ако се налага ще се предоговаря. На нас ни се струва, че такива притеснения не трябва да има. Ако се тръгне към предоговаряне, това ще забави процеса, но зависи какви са забележките на Еврокомисията", обясни той.

Преди това обаче трябвало да се види какви са точно забележките на Еврокомисията. Следващата седмица правителството ще анализира внимателно съобщенията и поставените въпроси.

„Водещата роля не е на МВнР, защото тук става въпрос за въпроси от компетенциите на министерството на енергетиката. Русия е едната от страните и има логика ЕК да се обърне и към Русия. На този етап нямаме външнополитически проблеми. Сега сме на етап, когато трябва да се реализира строителството на „Южен поток". Не е приятно, но може да се забави строителството. Нека изчакаме анализа си и тогава ще заявим каква ще е позицията ни", коментира Вигенин.

„Ако ЕК има проблем с двустранните споразумения, е редно първо да ги комуникира ясно към страните-партньори, което за съжаление прави с голямо забавяне, но в същото време и към Русия", добави министърът.

Според него „Южен поток" е важен проект за България и Европа, а работата по него се осъществява на базата на отношенията между „Газпром" и няколко държави от ЕС. Той допълни, че тръбите определено ще накърнят интересите на Украйна, но от друга страна България ще има директен достъп до руски природен газ, без да се налага преминаване през територия на други държави.

Вигенин обаче уточни, че настоящата криза в Украйна няма общо с тръбата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай