Вигенин: Спрени пари няма, има проект, който не е одобрен

Вигенин: Спрени пари няма, има проект, който не е одобрен | StandartNews.com

София. Спрени пари няма, има проект, който не е одобрен. Това заяви министърът на външните работи Кристиян Вигенин пред БНР във връзка с обвиненията на бившия министър по еврофондовете в правителството на ГЕРБ Томислав Дончев, че инфраструктурните проекти за тунела под Шипка и Западната тангента са спрени от Европейската комисия.

На заседанието не сме обсъждали този въпрос, но доколкото разбрах тази информация е доста преувеличена. Няма основания за притеснения. Вярно е, че за единия-обходниния път на Габрово, засега европейско финансиране няма да има. Но там проблемите са несвършена работа от предишното правителство, поясни Вигенин.

За бежанците и помощта, която ще окажат партньорите от ЕС Вигенин смята, че ще получим максималното, което е възможно на този етап.

Но основната отговорност остава наша. Ние да се справим с тази ситуация , да създадем нужния капацитет и да оползотворим по максимално добрия начин експертната и техническа помощ и финансирането, което очаквам да дойде в максимално кратки срокове.

"Преценка на президента е да свиква или не КСНС. Той прецени, че за ситуацията около Сирия няма нужда от свикване на Консултативния съвет, очевидно преценява, че и по случая с бежанската вълна няма такава нужда. Когато този съвет не се свиква, има и други механизми и ние го правим и правителството поема своята отговорност. Но в някакъв момент не е излишно да се направи такова заседание, за да бъдат ангажирани всички фактори, включително и политическите. Въпросът е достатъчно голям, за да стане обект на този съвет. Освен чисто оперативен и технически, въпросът с бежанците става и политически, и трябва да има достатъчно ясни послания към българското общество", категоричен бе външният министър.

Вигенин не смята, че трябва да се обвързва решението на Конституционния съд по казуса със статута на Делян Пеевски с оставката на правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай