Вигенин предложи 8 нови посланици

Вигенин предложи 8 нови посланици | StandartNews.com

София. 8 нови посланици предложи на президента външният ни министър Кристиан Вигенин. Според справка в комисията по досиетата никой от тях не е бил кадър на бившата ДС. Почти всички кандидати са дипломати от кариерата. Сред тях е и бившият български посланик във Вашингтон Лъчезар Петков, който трябва да заеме поста в Чехия.

Той подаде оставка в края на 2009 г. по искане на правителството на ГЕРБ след скандал за изборни нарушения. Петков, както и бившият посланик в Турция Бранимир Младенов, бяха принудени да се оттеглят от заеманите длъжности след дисциплинарни производства, образувани в МВнР и след парламентарно разследване на нарушения при вота зад граница през 2009 година. През 2011 г. обаче външният министър Николай Младенов назначи Петков за шеф на Кризисния щаб в Министерството на външните работи.

В момента той е главен секретар на министерството. За посланик в Беларус е предложен Ангел Ганев, който е бивш посланик в Украйна. Кандидатурата за Индонезия е на Сергей Мичев, който е бил в Пхенян и Мексико. Звездалин Лалов, който е бил началник отдел "Африка" в МВнР, е предложен за посланик в Алжир след освобождаването на сегашния ръководител на мисията там Димитър Димитров. За посланик в Австралия е предложена Емилия Йорданова Стефанова-Велева, която трябва да замени Красимир Стефанов. За Йордания е предложен Венелин Лазаров, на мястото на Петър Драгнев. В тази връзка правителството предлага на държавния глава да освободи Лазаров от сегашния му пост на посланик в Либия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай