Видяха се и не се разбраха (ОБЗОР)

Видяха се и не се разбраха (ОБЗОР) | StandartNews.com

Без съгласие за съставяне на кабинет завършиха и вторите преговори от първия рунд. ГЕРБ и ДПС си стиснаха ръцете по 12 от 18 приоритета и заявиха, че могат да намерят общ път и към останалите шест, но отношенията в миналото между двете партии предопределиха липсата на възможност за бъдещо сътрудничество в общ кабинет.

Хората на Борисов не искат кабинет на малцинството, а ДПС - националисти в правителството

Първата и третата политическа сила след вота на 5 октомври - ГЕРБ и ДПС, се видяха, но не се разбраха. Това стана ясно след тричасовите преговори между екипите в сградата на парламента във вторник. Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова разговаряха повече от 3 часа в зала Запад с колегите си Йордан Цонев, Алиосман Имамов, Рушен Риза.
Екипите постигнаха пълен консенсус по цели 12 от общо 18 приоритета. Принципни различия имаше само за изпълнението на останалите шест, но не и за нуждата от тяхното изпълнение и крайна цел. Въпреки броя на допирните точки обаче партията на Бойко Борисов няма да приеме подкрепата на ДПС за правителство на малцинството, нито ще влиза в управленска коалиция с тях.

От ГЕРБ заявиха категорично, че повторни преговори с Движението няма да има. "Основната причина, поради която политическата позиция на ГЕРБ е да не покани ДПС, е предисторията на отношенията между двете партии. Въпреки сходството в нашите политически платформи не можем да разберем защо ДПС застана на позиция да участва в една откровена и публично обявена "анти-ГЕРБ" коалиция. Тя направи възможно управлението на правителството "Орешарски" и създаде всички проблеми, с които днес се сблъскваме", обясни Румяна Бъчварова от Изпълнителната комисия на ГЕРБ. "Считаме, че създадената температура на политическа нетърпимост и несъгласие трябва да бъде преодоляна, надживяна и най-доброто решение според нас е ДПС да получи една пауза в управлението на страната, за да можем да започнем да градим нов стил в отношенията между двете партии", заяви тя и подчерта, че "ГЕРБ няма да участва в "анти-ДПС коалиция". Като друга причина от ГЕРБ изтъкнаха и решението на партийните функционери по места, които не искат партията да влиза в коалиционни отношения с Движението за права и свободи. Затова ГЕРБ отказва и заявената от лидера на ДПС Лютви Местан готовност за подкрепа за еднопартиен кабинет на партията на Борисов. "Резултатът и големината на парламентарната група на ГЕРБ е такъв, че ние сме категорични - с група от 84 народни представители няма как да се очаква стабилно управление, а тук съгласието между двата екипа бе категорично - държавата има нужда от стабилно управление", заяви Цецка Цачева.
От Движението пък бяха категорични, че ще подкрепят единствено "правителство на малцинството", но не и "коалиция на малцинството", визирайки политически съюз между ГЕРБ и друга по-малка партия. "Категорично няма да подкрепим правителство, в което участват националистически и ксенофобски партии", припомни и Йордан Цонев във връзка с възможността за съставяне на кабинет на ГЕРБ, РБ и "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО". От Движението все още не са взели решение дали ако подобна коалиция стане факт, ще гласува "за" решения на мнозинството, които ДПС иначе принципно подкрепя и дори присъстват в програмата на Движението.

Цонев коментира и въпроса на ГЕРБ - защо в предишното управление ДПС си е сътрудничело с националистическата партия, а сега се обявява срещу участието на подобна формация в бъдещо управление. "Припомням, че не сме водили никакви разговори и не сме подписвали никакви споразумения с тях. "Атака" подсигуряваше кворума, но не участваше в кабинета "Орешарски", подчерта Цонев и добави, че в предишния парламент ДПС не е допуснало нито едно ксенофобско предложение на "Атака" да мине.

Въпреки че ГЕРБ и Движението за права и свободи най-вероятно няма да участват заедно в бъдещо управление, двете партии си обещаха да загърбят конфликтите, "да изградят една нова политическа култура на общуване между формациите, както и да не следват политика на реваншизъм".

"Дадохме отговор на въпросите на колегите от ДПС защо, след като още във вечерта на изборния ден обявихме, че не бихме участвали в управление заедно с ДПС, ги каним на тези разговори. Считаме и отстояваме позицията си за необходим диалог между политическите сили. Надяваме се тази наша позиция да стане традиция в политическото общуване между партиите", каза Цачева. "Смятам, че обидният и лош тон от трибуната не бива да продължава. В това число и моят, и този на колегите ми. Това, което правихме в последните два парламента, създава напрежение в обществото и не помага за диалога, който се опитваме днес да започнем", съгласи се с нея Йордан Цонев.

Съгласие по:

- Международни одитори в КТБ, бързо връщане на гарантираните депозити и прозрачност при решаване на казуса

- Ново ръководство на БНБ

- Евроатлантически път на България, външнополитически приоритети и поети международни ангажименти

- Икономически растеж и стимулирането на инвестициите, подобряването на бизнес средата

- Подобряването на инфраструктурата и проектите

- Връщане на доверието на европейските ни партньори и възстановяване на плащанията по еврофондовете

- Сектор "Сигурност" - присъединяване в Шенген, спиране на незаконната имиграция. Разговорите за промените в Закона за МВР, ДАНС, ГДБОП ще продължат, като трябва да бъдат отчетени негативите от последните реформи

- Финансова стабилност, ниско данъчно облагане с ниско изземване на доходи от хората и бизнеса

- Актуализация на бюджета, който да отразява реалното състояние в държавата, дори и да доведе до дефицит по-голям от 3%

- Мораториум за АЕЦ "Белене"

- Удължаване на живота на V и VI блок в АЕЦ "КозлодуЙ"

- Нужни промени в Изборния кодекс, които "да премахнат тези неудачи, установени на последните два избора"

Разминавания:

- Ръководен модел в Сметната палата

- ДПС настояват за изграждане на VII блок в АЕЦ "Козлодуй" по модела, оставен от министъра на икономиката и енергетиката в кабинета "Орешарски" Драгомир Стойнев. ГЕРБ са против даване на държавни гаранции за подобни проекти

Антиполитиката не носи добро

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

Знайни и незнайни политолози, псевдоанализатори и политически лидери се упражняваха месеци наред, като създаваха внушения за предварителни договорки, задкулисни игри и тайни управления на ГЕРБ с ДПС. Днес станаха ясни всички тези манипулации. Аз знам, че те няма да се извинят, защото нямат достойнство за това, те 20 години са участвали в задкулисията, които се опитваха да внушат. В същото време, след преговорите днес и утре с БСП и ДПС, се вижда, че може да върнем добрия политически тон и да заменим думата "анти" с "не". Надявам се, че всички са разбрали, че антиполитиката не носи нищо добро за страната, защото, ако не беше тази анти-ГЕРБ коалиция преди 1 година, сега държавата нямаше да е в това състояние.

"За" актуализация, но след проверка

"За" актуализацията на държавния бюджет се обявиха и ГЕРБ, и ДПС след тричасовите разговори в сградата на парламента във вторник. Според екипите на двете партии обаче е станало ясно, че има различия в нюансите, че актуализацията трябва да бъде внесена не от служебното, а от редовно правителство.

"Трябва да избърза актуализацията на Бюджет 2014 и тя трябва да отговаря на действителното състояние на приходи и разходи в момента", заяви Менда Стоянова от ГЕРБ.

Според нея е важно в разчетите да се включат и приоритетите за следващата година. "А това не може да се направи от служебното правителство", обясни тя и продължи: "Актуализацията на бюджета не може да включва политики, защото тя ще отразява свършен факт към момента". Стоянова посочи, че в Бюджет 2014 първоначално не са били разписани разходи, които по-късно са били приети от правителството "Орешарски" като ангажименти и даде за пример промените в Закона за МВР, които предвидиха увеличение на заплатите на служителите, без да има ресурс за това. И за да не се допусне политическо счетоводство, Стоянова предложи бюджет 2014 да отговаря на фактическото състояние на държавата.
"Ще подкрепим актуализация на бюджета, така както го казахме и в предния парламент, която отговаря на актуалното състояние на финансите на държавата. Според нас предложената от служебния кабинет актуализация не е проверена дали го отразява. Това според нас бе предизборно упражнение на служебния кабинет. Ще видим какво е реалното състояние и ще го подкрепим", обясни и Йордан Цонев от ДПС.

Реформаторите пращат Трайчо при ГЕРБерите

Трайчо Трайков влезе в преговорния екип на реформаторите на днешната им среща с ГЕРБ. Така срещу трите дами на Генерала от Блока трябва да се изправят бившият им колега Трайков, зам.-председателят на ДСБ Петър Москов и Димитър Танев от ДБГ. В понеделник се обсъждаше в преговорната група да влезе Румен Христов от СДС, а във вторник сутринта се говореше и за Корман Исмаилов, както и човек от БЗНС. Решихме, че няма нужда от толкова хора, имаме си доверие, обясниха реформаторите. До късно във вторник преговарящите бистриха и посланията с лидерите на петте партии. Най-важно за дясната формация е да постигне съгласие с ГЕРБ за реформи в съдебната система. Сред другите важни точки за реформаторите са промени в здравеопазването, администрацията, образованието, енергетиката, актуализация на бюджета без голямо увеличаване на дефицита и решаване на въпроса с КТБ. Кой може да бъде премиер на евентуалното правителство е тема на последващи разговори, заявиха от РБ. За тях ще е ясно и какво е мнението на членовете на ДБГ. Вътрешнопартийният референдум за встъпване не РБ в коалиция с ГЕРБ приключва в петък, а резултатите трябва да се обявят в събота.

Миков се готви за промяна в позицията

"Поддържаме необходимостта от стабилност и национално отговорни решения. Мисля, че е възможно да има промяна в позициите на всички партии". Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков, след като на Изпълнително бюро на партията бяха представени резултатите от проведените в понеделник политически консултации за съставянето на кабинет с ГЕРБ.
Той обясни, че все още не е бил поставян въпросът БСП да отстъпи от своите позиции. "Тепърва трябва да приключат консултациите с другите партии и да се види към какво мнозинство се стреми партията, която е потенциален мандатоносител. Оттук насетне всичко е въпрос на приключване на консултациите с другите партии", добави Миков.
На въпрос дали съществува вариант при гласуване на кабинета БСП да гласува "за" правителство на Бойко Борисов, той коментира: "А вие сигурни ли сте, че ще се стигне до гласуване на кабинет?"

Той подчерта, че ще съобщи предложения за промени в Изпълнителното бюро на БСП, когато прецени, че е необходимо, и ще го направи първо на партийния орган, а след това пред медиите.

Призоваха вложителите за търпение

Клиенти влязоха в КТБ, искаха да отворят сейфовете

За търпение от страна на вложителите в КТБ призова ГЕРБ. Призивът дойде след тричасовите разговори между излъчените преговорни екипи на ГЕРБ и ДПС в сградата на парламента във вторник. Оказа се, че съдбата на банката е една от точките, по които и двете партии почти нямат различия.

"По КТБ различия почти нямаме. Обръщам се към всички вложители да имат търпение, да вярват, че се търси най-доброто решение за КТБ. Ние декларираме, че ще направим всичко възможно това да се случи възможно най-бързо. Обединихме се с колегите, че е необходима външна оценка. Обединихме се около това, че трябва да има законови промени, които, от една страна, да доведат до промяна на ръководството на БНБ, каза Менда Стоянова.

Според представителите на партията на Бойко Борисов и тези на ДПС за КТБ, както и за всички останали подобни случаи трябва да има пълна публичност на средствата на вложителите и кредитополучателите. Оказа се, че мненията и на двата екипа по казусите с банковата стабилност и КТБ са съвпаднали.

"По отношение на КТБ, че нашето предложение за банката е давност още от края на миналия парламент - да имат всички бърз достъп до гарантираните си сметки, не се прие тогава, ние го подновяваме сега. Знаете, че г-н Местан поръча на мен и на г-н Делян Пеевски да изготвим законодателни предложение, то е готово. И то касае това, което и ГЕРБ имат в своята програма - да има прозрачност, да има международни консултанти, то вече има по отношение на одита, който се извършва, но и по отношение на оценка на вариантите, които ще се вземат предвид при решаване на казуса КТБ", обясни Йордан Цонев от ДПС.

"Две цели си поставяме - първата е да се защити държавния интерес, защото ще трябва да се заделят публични финанси за решаването на този проблем. И да се осигури максимална прозрачност на процеса и да се види кой кой е в КТБ", обясни още Цонев.

Междувременно стана ясно, че вложителите в КТБ са изпратили жалба до Европейската комисия, а пред централния офис на банката се проведе протест. Шестима души останаха залостени в сградата, като някои от тях се оплакаха по телефона на различни медии, че са станали "заложници". Една от вложителките - Пепа Маринова, се е обадила отвътре на протестиращия отвън Божидар Томалевски и е обяснила, че след като са поискали среща с квесторите, охраната е заключила външната врата. Така те нито са могли да излязат, нито да разговарят с квесторите. Вложителите настояват да разберат какво се прави за оздравяването на банката, както и да получат парите си. Малко по-късно стана ясно, че жена от групата, която е влязла в банката, е вдигнала 200 кръвно и затова се е наложило да бъде извикана линейка и тя да бъде откарана в болница.

И патриотите пращат трима

Трима ще са в преговарящия екип и от коалицията Патриотичен фронт. Това са Полина Карастоянова, народен представител от 23-ти ИР - София, Силвия Трендафилова - член на Политическия съвет на ПФ, и Искрен Веселинов, народен представител от 19-ти ИР в Русе. Консултациите на патриотите с ГЕРБ ще са в четвъртък. За тях ПФ написаха и позициите, от които няма да отстъпят. Те настояват и за съставянето на правителство на националното спасение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай