Вежди: Борисов е патрон на изложбата в Лувъра

Вежди: Борисов е патрон на изложбата в Лувъра | StandartNews.com

Журналисти от елитни френски медии се впуснаха в маратон по тракийските гробници

Бойко Борисов ще бъде официален патрон на българската изложба в Лувъра. Премиерът е изпратил писмо до Вежди Рашидов, в което приема поканата и благодари за високата чест. Това сподели министърът на културата в четвъртък на вечеря в столичния хотел "Анел", на която той се срещна с журналисти от "Монд", "Фигаро", "Експрес" и други елитни френски медии. Те направиха тридневен маратон из България по местата, където са открити тракийските съкровища, които ще бъдат показани на грандиозната експозиция в култовия парижки музей от 15 април до 20 юли.

"Щастлив съм, че сте препълнени с впечатления и сте изморени от приятни емоции. Нашата страна е малка, но много красива и богата на археология и история. Наследството от древните римляни, траките и византийците по земите ни е безценно. Нашият народ е малък, но много талантлив. Нацията ни е съхранена, въпреки всичките превратности, през които е преминала и преживяла. Защото хората в Египет днес нямат общо с цивилизацията, родена край Нил. Затова винаги твърдя, че ние сме истински късметлии. Неслучайно спечелих баса с Анри Лоарет, предишния президент на Лувъра. Казах му: "Ела да видиш с какво разполагаме - и ако то те впечатли, просто го покажи в твоя музей". Той дойде с екипа си и всички изпаднаха в културен шок. Не можеха да повярват на очите си. Анри само ми рече: "Ти спечели!". И така започна подготовката за нашето гостуване в Лувъра", разказа Рашидов на гостите от Париж.

Те пък не скриха удивлението си от обиколката. След това се прехласнаха по картините и скулптурите на някои от най-големите ни стари и съвременни майстори, изложени в залите на хотела. Французите не спестиха комплименти за уникалния каталог на Казанлъшката гробница и диска на пет езика с визиите и хрониките на тракийските съкровища, които получиха като подарък от Министерството на културата. Но изумлението им наистина се оказа огромно, когато отвориха каталога на Вежди за световно разпространение. "Аз съм временно министър, но завинаги художник. Париж е моят град. Не само защото близо две години през 80-те пребивавах почти нелегално в него. Първата ми изложба беше представена от Жан-Пол Вилен в "златния триъгълник". Мои приятели бяха великите ваятели Сезар и Арман, познавах добре големия актьор Лино Вентура." После изкуши журналистите за следваща визита, като им обясни, че в Народната библиотека "Свети свети Кирил и Методий" е съхранена цялата кореспонденция между Наполеон и турския султан от времето на похода на френския император в Египет.

Посланикът на Париж у нас Ксавие Лапер дьо Кабан и културното аташе Давид Вайзман със съпругите си бяха сред гостите на соарето. Диана Митева, член на управителния съвет и изпълнителен директор на Банка ДСК, бизнесмени, дипломати, археолози, журналисти също бяха на вечерята по покана на Вежди. Както вече стана ясно, френското посолство стартира акция за "народно меценатство" в подкрепа на тракийската изложба в Лувъра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай