Вдигат най-много парите за фермери и транспорт

Почти 512 млн. лв. отиват за субсидии за нивите и БДЖ

Вдигат най-много парите за фермери и транспорт | StandartNews.com

Най-много се увеличават парите за фермерите и транспорта с бюджета за 2014 г. Бюджетът на транспортното министерство нараства с 306,9% спрямо настоящата година и достига 248 млн. лв. Парите на земеделското министерство скачат със 139% до рекордните за сектора 576 млн. лв. Много сериозен ръст от 9,7% има и в средствата за социалното министерство. Така парите на ведомството за първи път преминават границата от 1 млрд. лв. и са 1,061 млрд. лв. Освен това парите на социалното министерство за първи път са повече отколкото за отбрана и за МВР и реално ведомството на Хасан Адемов ще разполага с най-много средства през 2014 г. Това се дължи както на ръста на парите за социално подпомагане, така и на свиване на разходите за силовите ведомства. Парите за министерството на отбраната намаляват с 5,45% до 1,021 млрд. лв. А средствата за МВР се свиват с 11,6%, като падат под 1 млрд. лв. и се заковават на 999 млн. лв.

Допълнителните пари за земеделие ще дадат възможност държавните субсидии за национални доплащания на площ, тютюн, животни и специфично подпомагане да бъдат 263,7 млн. лв. Парите ще бъдат отделени, за да се постигнат няколко стратегически цели - ефективно и конкурентоспособно земеделие, както и осигуряване на качествени и безопасни земеделски и преработени продукти, подобряване качеството на живот и разнообразяване на икономиката в селските райони. През 2014 г. фермерите ще получат субсидии за декар нива, които ще са 80% от средното ниво в Европа. Ще бъдат усвоени 1,292 млрд. лв. директни плащания на земеделски производители за сметка на ЕС. За следващата - 2015 г., директните плащания ще са 1,450 млрд. лв., а през 2016 г. - 1,592 млрд. лв., или 100% от средната субсидия за ЕС. По Програмата за развитие на селските райони пък е предвидено да усвоим 765,2 млн. лв. през 2014 г. През 2015 и 2016 г. сумите са съответно 665 млн. и 846,6 млн. лв.

179,9 млн. лв. субсидия от хазната ще получи догодина "БДЖ-Пътнически превози". Сумата се отпуска за да се поддържат по-евтини превозите с железницата и цените на билетите да бъдат социално поносими. От "Холдинг БДЖ" бяха поискали сумата да е малко над 200 млн. лв. И тази година обаче финансовото министерство отряза компенсацията за социалните превози на "БДЖ-Пътнически превози" с над 20 млн. лева, но увеличи с над 10 млн. лв. субсидията спрямо последните три години. За подобряване на тежкото финансово състояние на "Български пощи" бюджетът отпуска субсидия от 12,5 млн. лв. Средствата се отпускат, тъй като пощите са задължени да предоставят услугите си и в най-малките селища на страната, което генерира сериозни загуби. Последната субсидия за "Български пощи", приета от кабинета "Борисов", беше само 2 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай