Понеделник,

Василев на амбразурата. Брани Петков

От: Агенция Стандарт -
Василев на амбразурата. Брани Петков
A
A
A

„Декларацията на Кирил Петков е с абсолютно вярно съдържание, той си е върнал паспорта, отказал се е нотариално заверено от своето гражданство“, посочи в предаването „Лице в лице“ Асен Василев. Вчера КС обяви за противоконституционен указа на президента Румен Радев в частта, в която назначава Кирил Петков за служебен министър на икономиката, заради неговото гражданство.

„Юристите в страната са разделени, Конституционният съд също не взе единодушно това решение, никой не може да каже какво е било вярно или невярно“, каза Асен Василев от „Продължаваме промяната“.

„Не можем да си позволим да коментираме решение на Конституционния съд, това решение трябва да се уважава, за да има правов ред“, коментира и Любомир Каримански от „Има такъв народ“.

„За нас по-важно е това, че ние бяхме първата политическа сила, която предложи в предния парламент да може гражданите с двойно гражданство да бъдат избирани за депутати, да могат да бъдат министри. В Европа масово хора с двойно гражданство могат да заемат такива постове“, отбеляза Каримански.

По повод поканата за дебат, която отправи към бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, Асен Василев обясни, че може да докаже неефективно използване на 8 млрд.

„Борисов каза, че съм неграмотен, защото той не разбира как едни 8 млрд. на година изчезват от държавната хазна. За това го поканих на дебат – да му обясня с всички данни, които събрахме в Министерството на финансите и в другите министерства, как точно 8 млрд. на година изчезват и къде изчезват“, каза Василев.

Според Любомир Каримански от „Има такъв народ“ вероятно има такива кражби. „За мен по-притеснителното е например, че за 2016 г. например имаме едни 10,5 млрд. в НАП, които не са събрани“, отбеляза той.

Според Асен Василев въвеждането на зеления сертификат е по-добър вариант от локдауна. „Със зелен сертификат бизнесът може да продължи да работи, макар и с по-малко клиенти. В деня, в който заповедта влезе в сила, предложихме да бъде променена, така че не само този документ да се признава, а също така и всички хора, които имат антитела да имат същите права“, обясни Асен Василев.

„Надявам се да не се стигне до мярката локдаун, защото това би било удар и за бизнеса, и за хората“, заяви той.

Любомир Каримански също посочи, че на този етап локдаун не е решение.

„Ние все пак имаме свързана икономика. Когато в Европа икономиките работят на обороти, в този момент ние да правим локдаун. Това трябваше да се направи при Борисов, когато и другаде беше затворено. Тогава и хората щяха да се убедят в проблема“, обясни Каримански.

Той добави, че начинът, по който беше въведен зеленият сертификат, не е бил правилен, защото хората не са могли да се подготвят от днес за утре. Трябваше да има преходен период, заяви той.

„Българският енергиен холдинг е една организация, която трябва да бъде разформирована. Тя поема негативите на всички други компании, които не могат да се справят финансово“, отбеляза Любомир Каримански.

Тази идея подкрепи и Асен Василев.

„Топлофикация“ е натрупала като дългове, които ги е поел БЕХ, а това означава всички български граждани“, даде пример той. Според него е трябвало управлението на „Топлофикация“ да вземе мерки още в самото начало, когато са започнали да се трупат дълговете.  

Всички бордове в енергийните дружества са назначени преди април тази година, те трябва да бъдат сменени, заяви Асен Василев.

Ние вече сме в еврозоната, смята Асен Василев. „Българският лев е вързан за еврото от 20 години. Дори цените на имотите са в евро, до такава степен е навлязло в българската действителност“, обясни той.  

А според Любомир Каримански хората първо трябва да бъдат информирани, за да не се получава ситуацията като със зеления сертификат.

„Да обясним какво означава да приемем еврото, какви ще бъдат последиците и дали ще има изобщо. Много голяма част от икономистите смятат, че при сегашния курс и при валутния борд, почти няма да има отражение в домакинствата“, каза Каримански.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички