В битката за Хасково влизат: Вечен кмет, губернатор и 23-годишен философ

В битката за Хасково влизат: Вечен кмет, губернатор и 23-годишен философ  | StandartNews.com

БСП вади вяла компромисна кандидатура, ДПС все още е пас

Прелюбопитна предизборна кампания и битка се очаква тази есен в Хасково. Към кметския стол вече посягат четирима сигурни претенденти. За кабинета на пл. "Общински" 1 мераци заявиха и утвърдени фигури, и новаци в политиката. Настоящият "вечен" кмет Георги Иванов ще се бори за пети мандат с подкрепата на общинските съветници от "Коалиция за Хасково", партията "Нова демокрация" (с лидер депутатът Борислав Великов), интелектуалци, академици и различни организации. В свитата на 61-годишния Иванов се броеше и партията "Родина", но преди ден нейният шеф Делян Делчев, бизнесмен и бивш председател на ОбС, заяви, че не подкрепя настоящия градоначалник. Зад гърба му млади членове на формацията решили да ударят рамо на Иванов.

Областният управител на Хасково Добри Беливанов, който е кандидатът на ГЕРБ, и общинският съветник от БСП Божидар Драганов са другите двама ясни кандидати. Погледите към Хасково като интересен изборен район обаче фиксира и четвъртият появил се претендент - напълно непознато лице и най-младият у нас мераклия за кмет на голям град - 23-годишният Иван Господинов, издигнат от Движение за европейско обединение и солидарност /ДЕОС/.

Първи заяви кандидатурата си всъщност Иван Господинов - още на 10 август. Младият философ, възпитаник на Хасковската езикова гимназия и на Факултета по философия и социални науки в Лайпцигския университет, изведе "на светло" намеренията си съвсем в стила на ДЕОС - с нетрадиционно събитие по обявяването му. Най-младият кандидат за кмет в историята на Хасково влезе в битката с мотото: "На чисто в политиката". И вместо с костюм и вратовръзка в зала за пресконференции, посрещна медиите на символичното си представяне - с гъба и четка в ръце, почиствайки заедно със съмишленици паметника на председателя на Хасковския революционен комитет и един от първите кметове на града след Освобождението Петър Берковски.

Социалните мрежи се напълниха с пожелания, напътствия и обещания за подкрепа. Разбира се, имаше и мнения от рода на: "Още с мляко на устата - тръгнал да ни ръководи!". И на положителното, и на отрицателното обаче

Господинов реагира със завидна зрялост за 23-годишен

В момента той работи като учител по философия и немски език в столична гимназия. Занимава се същевременно с международни проекти в сферата на образованието. Той е инициатор и първи преводач-доброволец на уроците в най-голямата безплатна интернет платформа на "Кан Академия" на български. Затова и в предизборната му платформа ще залегнат много точки, свързани с образованието. Тезата му е колкото се може по-скоро и колкото се може по-рязко да се даде повече свобода на родителите и учителите да участват в училищния живот.

Пълна противоположност на зеления Господинов е настоящият кмет на Хасково Георги Иванов, който излиза за пети мандат. Градоначалникът държеше на тръни хасковлии месеци преди да обяви официално поредната си кандидатура, след като на няколко пъти заяви, че прекратява работата в кметството. Преди седмица обаче на най-неочакваното място - насред новото сметище на Хасково, което официално беше открито на 7 септември, най-после изплю камъчето и неофициално обяви, че няма да сдаде кабинета си без битка. Направи го в типичната си стилистика с думите: "Преди време казах -

Не ме ядосвайте, защото ще се кандидатирам пак!

По-късно през деня в центъра на града се случи и официалното обявяване. Стана ясно, че в негова подкрепа излизат и куп знаменитости като акад. Георги Марков, проф. Боян Биолчев, Иван Гранитски, главният редактор на вестник "Галерия" Иво Димитров. А хората реагираха отново двуполюсно, въпреки че тези, които пишат на Иванов "черни точки", далеч надхвърлят като численост одобряващите го. Иванов е в графата на "скандалните" кметове у нас, наричани "феодали" заради авторитарния си стил. По време на 16-годишното си управление няколко пъти е бил "клиент" на прокуратурата заради обвинения за безстопанственост. В момента също е разследван - заради имението си за милиони левове до язовир край Хасково и заради разрушаването на паметник на културата - бившия градски затвор.

Политическата кариера на строителния предприемач започва през 1989 г., когато е избран за кмет на временната управа на община Стамболово. През 1999 г. е издигнат за градоначалник на община Хасково с подкрепата на СДС и печели изборите. Избиран е за кмет и като кандидат на БДС "Радикали", с рамо от БСП и като независим, заради което навремето си спечели и прозвището "кметът хамелеон". Още преди 3-4 месеца готовност да подкрепят кандидатурата му за този вот изразиха и от Реформаторския блок, с чиято квота по-големият от двамата синове на кмета Станислав Иванов стана депутат. До този момент обаче не са водени официални разговори за това, уточни Георги Иванов.

И ако през последните години "вечният кмет" все изглеждаше непоклатим, този път то далеч не е сигурно. Най-вече заради опонента му от ГЕРБ - настоящия областен управител на Хасково Добри Беливанов, който с всеки изминал ден събира все по-голяма инерция на одобрение. Въпреки че в града категорично очакваха да се кандидатира бившият енергиен министър от първия кабинет на Бойко Борисов Делян Добрев, като единствена фигура, която може да свали Иванов, формацията избра категорично губернатора. Така битката още повече се завързва, защото Беливанов и Иванов се познават добре, тъй като настоящият областен е бил заместник на кмета в края на 90-те.

Беливанов е машинен инженер с диплом от ВМИ-Варна

Работил е в автосервиз, Инспекцията по охрана на труда, общината, 6 г. е бил главен секретар на областната администрация, а от септември м. г. е областен управител. За представянето му като кандидат-кмет в Хасково дойде лично шефът на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той го определи като "честен и с богат административен опит". Цветанов отбеляза, че изборът за Беливанов е направен след социологическо проучване, което показало, че събира одобрението на хора, симпатизиращи на различни партии.

БСП ще играе на тези избори по-скоро с компромисна кандидатура. До последно за фаворит се спрягаше бившият местен координатор на АБВ Минко Ангелов, също и бивш зам.-кмет. Той напусна партията на Първанов още преди последните парламентарни избори заради разрив с централното ръководство. Местните социалисти обаче обявиха, че не са съгласни с някои от условията, които им поставя, което доведе до търсенето на нов кандидат буквално в последния момент. Драмата се засили, след като бившият кмет от 90-те Атанас Василев си направи отвод. Така червените опряха до 41-годишния икономист и общински съветник от БСП Божидар Драганов.

ДПС засега са пас за изборите, но както се случва през последните години, вероятно и сега ще играят самостоятелно за кмет, но по-скоро проформа.

Така реалната интрига в Хасково засега се очертава между претендента от ГЕРБ и настоящия градоначалник. И срещу хрисимия по характер Добри Беливанов, който вее бялото знаме и апелира за добър тон, Георги Иванов тръгва с категоричното: "Ще воювам още! Аз нов министър мога да дочакам, но те нов кмет - няма! Избори ни чакат, няма лабаво!".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай