Унгария ни подкрепя за членството в Шенген

"Ние ще продължим и занапред да оказваме техническа помощ за охраната на границите на България, които са външни на Европейския съюз", каза външният министър Петер Сиярто...

Унгария ни подкрепя за членството в Шенген | StandartNews.com

Министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто даде висока оценка на българо-унгарските отношения, като постави акцент върху политическите и икономическите връзки между двете държави, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

На съвместна пресконференция след срещата си с вицепремиера Марияна Николова, той потвърди позицията на Унгария и заяви, че страната му подкрепя безусловно България за членството й в Шенген.

"Ние ще продължим и занапред да оказваме техническа помощ за охраната на границите на България, които са външни на Европейския съюз", каза Сиярто и подчерта, че страната ни се справя изключително добре в опазването на външните граници на общността.

Заместник министър-председателят Марияна Николова посочи, че България цени изразената подкрепа и допълни, че Унгария е важен партньор на страната ни в Европейския съюз, със сходни позиции по важни теми като европейската перспектива на Западните Балкани и кохезионната политика.

"Нашите двустранни отношения може да определим с една ключова дума - приятелство. Те са свързани с интензивен диалог на всички равнища, както и взаимодействие по широк спектър от двустранни въпроси и тези от европейския и международен дневен ред", каза българският вицепремиер.

Марияна Николова е на двудневно посещение в Будапеща по покана на унгарското правителство. Обменът на добри практики и опит при прилагането на политики за справяне с демографската криза, насърчаване на раждаемостта и интеграцията на ромската общност са във фокуса на визитата и. По-късно днес тя ще се срещне и с унгарския си колега, заместник министър-председателя Жолт Шемен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай