Цветан Василев: Президентът защитава бизнес интереси

"Дондуков" 2 запази мълчание, ГЕРБ защити държавния глава

Цветан Василев: Президентът защитава бизнес интереси | StandartNews.com

София. Президентът Росен Плевнелиев защитава бизнес интереси, а не интересите на народа. Бомбата хвърли собственикът на Корпоративна търговска банка Цветан Василев в ексклузивно интервю за авторитетния австрийски вестник "Дер Щандард".

"Кръговете, които направиха Плевнелиев президент, се опитват в момента да вземат властта. Проблемът не е в това, че президентът има приятели, проблемът е, че приятелите му са от кръга на в. "Капитал", с които е имал бизнес контакти, но е обвързан и със система от неправителствени организации като "Отворено общество". Например политолога Огнян Минчев", казва Василев пред информационния лидер.

"Президентът бе избран заради харизмата на Бойко Борисов. Сложете го начело на някоя партия и вижте какъв ще е резултатът", заявява още собственикът на КТБ. Той подчертава, че като банкер е заинтересован от стабилността в България, "а не от улични протести". По думите му "те биха обслужили интересите на Иво Прокопиев". Никога не съм вземал участие в съставяне на кабинет, докато половината правителство на Борисов - икономическият, финансовият министър и самият Плевнелиев, бяха излъчени от горепосочените кръгове", подчертава Василев. Той съобщава, че Трайчо Трайков и Симеон Дянков са били състуденти.

Сега кръгът "Капитал" се опитва чрез еврокомисарката Кристалина Георгиева да се дистанцира от политиката на Симеон Дянков, при положение че той бе избор на същия кръг, категоричен е Василев. Той допълва, че Кристалина Георгиева "май е леля" на бившия изпълнителен директор на "Икономедиа" Бисер Боев.

Попитан вярно ли е, че Корпоративна търговска банка е наричана банка на държавата, Василев отговаря, че Еврокомисията е проверила трезора за евентуална държавна помощ и не е открила нито едно доказателство.

Цветан Василев обяснява, че Прокопиев и Огнян Донев имат политически амбиции и затова притежават вестници. За себе си казва, че никога не е използвал вестници, за да напада конкурентите си.

Имаме прекалено много свобода на словото в България, заявява банкерът. Но допълва, че вестниците нямат влиянието на телевизията и интернет порталите. "Повечето сайтове са собственост на "Икономедиа", а ги менажира жената на президента", твърди банкерът.

Президентът Росен Плевнелиев не коментира интервюто на Цветан Василев. От "Дондуков" 2 заявиха, че отговор няма да има. Според източници от екипа на държавния глава Плевнелиев смятал интервюто за битка между двама медийни собственици, в която не желаел да влиза.

Няма да коментирам, отсече Трайчо Трайков. "Врява и безумие", лаконично заяви Симеон Дянков. Нито Кристалина Георгиева ми е леля, нито аз съм част от "Икономедиа". Единственото вярно е, че съм съученик с Дянков, отговори Бисер Боев. Той твърди, че от години не се е виждал с Плевнелиев.

В личния и професионалния си живот нямам особени тайни, каза политологът Огнян Минчев. И допълни: "Атакуването на президента за мен е абсурдно и недопустимо. В условията на политическа криза той и служебното правителство са институциите, представляващи държавата."

"Атаките на Цветан Василев срещу "Икономедиа" и нейните собственици започнаха през 2009 г. Тогава в. "Капитал" разкри схема как с пари на данъкоплатците политиците, които са на власт, си осигуряват медиен комфорт", отговори "Икономедиа".

Няма напрежение между ГЕРБ и президента, нямаме основание за това, заяви пред Би Ти Ви дясната ръка на Бойко Борисов Цветан Цветанов. Попитан кой стои зад атаките срещу Плевнелиев, той заяви: "Не знам. Имам доверие на президента. Ние сме български граждани, трябва да вярваме в него." От БСП, ДПС и партията на Меглена Кунева категорично отказаха коментар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай