Три битки разкаляха политическия терен

Противниците на Цветанов си потърсиха ресто, Радев облече партийния мундир

Три битки разкаляха политическия терен | StandartNews.com
  • Атаката на градската десница срещу ДПС се върна като бумеранг върху главата на Христо Иванов
  • Противниците на Цветанов си потърсиха ресто, Радев облече партийния мундир

Три битки разкаляха политическия терен. Вдясно ГЕРБ кръстосаха шпаги с новата партия на бившия си мотор Цветан Цветанов. Вляво втора седмица тече преброяване на силите в двата лагера, групирани около софрите в Правец и в Боровец. В центъра градската десница реши да трупа имидж, атакувайки не правителството, а ДПС.
Лъскавата заявка на Цветанов за създаване на по-доброто ГЕРБ - с ясна републиканска и евроатлантическа насоченост, с ядро от успели българи в чужбина и паркирана в политическия гараж джипка, жегна управляващите. И макар Бойко Борисов великодушно да каза, че старата му дясна ръка си има ново семейство и може да къса колкото иска от ГЕРБ, опонентите на Цветанов в управляващата партия видяха идеалната възможност да си потърсят рестото.
Острие на атаката срещу новия лидер стана шефът на Института за дясна политика Георги Харизанов. Италианските отношения между двамата не са от вчера. Първи, ръкавицата хвърли Цветанов, обявявайки, че Харизанов е искал мястото му в партията, че е политически силовак, който кара младите на ГЕРБ да воюват с другите десни, е че направил бели в "Напоителни системи". Аз бях този, който през 2017 г. категорично се противопостави Харизанов да бъде в листите, обяви Цветан Цветанов. "С действията си Цветанов заличава своя принос в политиката. Твърденията му по мой адрес трябва да бъдат подкрепени с факти. Когато си втори човек в една партия, и в последствие се окаже, че в нея е имало толкова нередни неща, това те поставя в неудобна ситуация", контрира Харизанов. И обяви, че никога не е имал амбиции за депутатско кресло. Престрелката дойде на фона на хората на Алексей Петров, които първи си потърсиха ресто от Цветанов и показаха, че заявените от него обиколки след електората няма да текат безпроблемно. В деня на учредяването на Републиканци за България застрахователи от "Лев инс" заклещиха новия лидер и му връчиха протестна декларация. "Ще признаете ли публично, че затворихте и унищожихте много компании, както се опитахте да направите и с ЗК "Лев Инс". Ще се извините ли на служителите им за физическия и психически тормоз, който им нанесохте?", пише в документа. Цветанов даде ясно заявка за коалиция с Христо Иванов, но Демократична България засега мълчи.
И докато политолозите се надпреварват в прогнозите си патерица или препъникамък ще са Републиканците за ГЕРБ, битката Нинова - Радев се разгоря с пълна сила. Президентът се еманципира от БСП, посече Нинова и ясно показа, че не иска да има нищо общо със социалистите, бяха първите коментари след снимките от софрите в Правец и Боровец и последвалото уволнение на началника на кабинета на Радев Калоян Методиев. На първото фото - от сватбата на сина на Илияна Йотова, Радев грее до опозиционерите в БСП Георги Гергов и Весела Лечева. На второто - Калоян Методиев празнува с Корнелия Нинова преизбирането й за лидер на БСП с живковски резултат. Ден по-късно Радев изрита Методиев. Официално обясни рокадата с банкета на Нинова, неофициално от "Позитано" 20 издадоха, че Метовиев трябвало да е водач на червена листа от гражданската квота на БСП. И наред с голямото драскане на имена за Националния съвет на БСП по време на конгреса, настана голямото прегрупиране - Правец срещу Боровец. Подозренията, че Радев прави партия, която ще дръпне килимчето под краката на БСП и ще открадне електората й, предизвика сърцебиене сред социалистите и дружно ги обърна срещу човека им на "Дондуков" 2. До такава степен, че се наложи Радев, който, мотивирайки протестите с вдигнатия си юмрук искаше да се покаже като президент на гражданите, а не на партиите, публично да надене партийния мундир и да го закопчае до последното копче. Никога не съм свалял подкрепа от Нинова, продължавам да стоя зад нея в усилията й да превърне БСП в силна опозиция, ясно се оприличи със социалистите Радев. Не мисля, че президентът "страни гнусливо" от БСП, той е равноотдалечен от всички партии, потърси баланса дясната му ръка проф. Александър Маринов. Но обясни, че "началникът на кабинета на президента не може да е свободно плаваща шамандура. Утре някой ще си каже, че щом той е с БСП, значи има топли връзки".
На този фон Демократична България остави ГЕРБ и БСП да се занимават с вътрешните си проблеми и реши да сложи още някой друг процент към рейтинга си, атакувайки отново ДПС. Но опитът да повтори акция "Росенец" в центъра на София, замеряйки централата на Движението с яйца, се върна като бумеранг върху главата на Христо Иванов. Защото вандалският акт оскверни герба и трибагреника. Трудно е логично и разумно да се обяснят такива процеси. Те показват липса на перспектива, липса на ясна визия, липса на идеи в организаторите на протеста. Анти-ДПС кампаниите обикновено означават точно това - опит за акумулиране на енергия, заяви Мустафа Карадайъ. И още веднъж припомни, че преди 11 години Ахмед Доган предупреди: Най-страшна е мутризацията на политиката.
Истината е, че предизборната кампания вече тече с пълна сила. И до деня на вота, която и да е той, ударите под кръста няма да спрат. Теренът вече е достатъчно разкалян, защото, както знаем, най-лесно риба се лови в мътна вода. Но отдавна не сме 90-те. Хората вече ясно различават нюансите в партийните игри. Може би затова е поредно социологическо проучване показа спад и доближаване в резултатите на БСП и ГЕРБ за сметка на атрактивния, но мълчалив в момента Слави. Изненадите предстоят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай