Терзиева: Парите за "Хемус" няма да стигнат

Регионалната министърка не е чела нападките за нея във фейсбука на Бойко

Терзиева: Парите за "Хемус" няма да стигнат | StandartNews.com

София. „Парите за строителството на АМ "Хемус" няма да стигнат, защото средствата от еврофондовете са намалени. Ще търсим нови решения от рода на публично-частно партньорство". Това заяви регионалният министър Десислава Терзиева в ефира на Тв 7. „Работим усилено и съм сигурна, че няма да загубим европари тази година", обеща тя.
Не се предвиждат нови смени в министерството, обясни Терзиева и уточни, че е нужна оптимизация на работата.

„Предстоящите реформи са много. Най-тежко е положението във водния сектор. Там трябва много работа и спешни мерки", продължи регионалният министър „Губим много вода и ако продължаваме така, след време ще стане страшно. Системата е пред срив. В момента обсъждаме краткосрочни мерки, които да спасят ВиК сектора. Засега няма опасност от водни режими", добави още тя.

Повечето пътища в страната са в тежко състояние, стана ясно от Терзиева. „Това се дължи на факта, че не е инвестирано в тях. Поставила съм задача на АПИ да предложат мерки за рехабилитацията на пътната мрежа", обясни тя. В момента ремонтират над 1000 км от пътната мрежа, но това не е достатъчно, категорична бе Терзиева. И продължи, че се търсят средства за извършването на ремонтни дейности на много повече километри.

Терзиева обясни, че ремонтите по АМ "Тракия" са били планови. „Гражданите трябва да знаят, че ремонтните дейности ще продължат една година. Тези ремонти са жизнено необходими, иначе виадукта ще падне. Още веднъж се извинявам на гражданите за причинените неудобства", аргументира се Терзиева за големите задръствания, от които се оплакаха много шофьори в страната.

„Не съм чела последния коментар на бившия премиер. Не искам да коментирам неговите изявления". Така Терзиева отговори за нападките, които Бойко Борисов отправи снощи към нея чрез Фейсбук. Министърката, станала известна с цикламеното си костюмче, която "днес за пореден път сгафи", така Борисов определи регионалния министър. „Тя наруши два закона като назначи Стефан Чайков за председател на Управителния съвет на АПИ. Инженер Чайков не е напуснал 12-те фирми, в които участва, сочи справка в търговския регистър. Нещо повече, някои от тези фирми и сега работят по проекти на АПИ. Това го поставя моментално в ситуация на конфликт на интереси. Ако Чайков е подписал такава декларация с невярно съдържание, това е престъпно! Затова настоявам, ако информацията в търговския регистър се окаже вярна, Орешарски незабавно да освободи и цикламеното костюмче и новия шеф на АПИ...", пише още в личния профил на Борисов във Фейсбук.

Шефът на АПИ Лазар Лазаров остава на поста си, той ще се грижи главно за европроектите, обясни Терзиева. „Идеята ми е да разширим политиките на АПИ. Искам по-силна връзка с бизнеса. Кандидатурата на Стефан Чайков ми хареса много точно поради тази причина. Той е подписал съответните декларации за конфликт на интереси", каза още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай