Тероризмът и бежанците са 2 отделни проблема

Тероризмът и бежанците са 2 отделни проблема | StandartNews.com

ВИЖТЕ ВИДЕО ТУК

Борбата с тероризма и хуманното отношение към бежанците са два отделни проблема. Това каза министър-председателят Бойко Борисов, след среща с директора на Европол Роб Уейнрайт, който е на официално посещение в София. "Не може всеки бежанец, който бяга от войните да бъде наричан терорист или третиран като такъв предварително. Не е правилно и не е честно. В същото време трябва да бъдем и максимално хуманни, но бдителни", обясни той.

"В Белгия терористите са хора от криминалите. Преди 15-тина година, когато правих първите оперативки в МВР, им казах, че крадците на колите един ден ще станат килъри. Преди няколко години на колегите им казах, че един ден терористите и криминалите ще се обединят и Белгия е типичен пример затова", продължи министър-председателят.

"Ако отидете да питате хората в Кресна или по границата, те ще ви кажат други неща", добави той.

"България се справя добре, взима пръстови отпечатъци, всеки, които иска да влиза на границата, има контролно-пропускателен пункт и ще мине по начина, по който са европейските практики, всеки, който нарушава границата, бива задържан, така както се задържа всеки, който се опитва нелегално да прескочи някаква ограда или двор. Кое е нехуманно? Не мога да разбера, че си пазим границата, а ни обвиняват в нехуманност". Така премиерът коментира обвиненията на международни организации към страната ни за нехуманно отношение към мигрантите.

"Знам, че има държави, в които като отидат бежанците, официално властите им взимат всичко, което имат", добави той. "Знам, че всеки граничар или митничар, който нарушава закона, бива арестуван. Естествено, че сме взели всички мерки и най-хуманно се отнасяме към всички", продължи премиерът.

"Без никой да ни кара, десетки ТИР-ове с храна, вода, чаршафи, одеяла, горива изпратихме в Македония и в Гърция, защото сме хуманни. Събраха го хората, даде го правителството, Червеният кръст ги транспортира, защото сме изключително хуманни, но защитаваме и нашите граници. Това искат хората от нас", посочи той. И попита трябва ли да оставим бежанците в калните локви.

"Всички дават България за пример как се пазят границите, дай да измислим сега нещо лошо. Колкото и да се стараете, България се справя добре и мисля, че и хората осъзнават, че благодарение на една твърда, законна и хуманна политика, когато е за помощ, ние сме първи. Бедни сме, но даваме и за лагерите в Турция. Това е хуманност", заяви той.

"Изключително хуманни сме и ако и другите в Европа бяха така хуманни да не ги подлъгват да отиват в бежанските центрове, щеше да е много по-добре. Ако ме бяха послушали преди една година, а не сега да затворим "Балканския път", нямаше да стоят сега с милиони по лагерите и да влизат по толкова, по колкото може да бъдат интегрирани. Справяме се много по-добре от другите", каза още той.

По-рано Бойко Борисов обяви, че ще бъдат изпратени двама български офицери, които ще имат ръководна роля в двата центъра на Европол по тероризъм и по трафик на хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай