Тагарев спешно в Брюксел. Знакова среща

Разговаря с военните министри на страните от НАТО

Тагарев спешно в Брюксел. Знакова среща | StandartNews.com

Министърът на отбраната Тодор Тагарев заминава на посещение в Брюксел, за да вземе участие в поредица от форуми на ЕС и НАТО, свързани с подобряване на способностите за отбрана. Това съобщават от пресцентъра на МО.

На 10 октомври 2023 г. министърът на отбраната ще участва в Третата европейска конференция за отбрана и сигурност. Той ще сподели националния ни опит по темата „Увеличаване на боеприпасите и съвместното придобиване: добри практики и предизвикателства на национално и европейско ниво“.

Този цикъл от годишни конференции бе стартиран за насърчаване на европейското сътрудничество в областта на сигурността и служи като платформа за задълбочени дискусии между заинтересовани страни на високо равнище, включително високопоставени политици от ЕС и от държавите-членки, гражданско общество и лидери на европейски отбранителни компании.

Участниците ще имат възможност да обсъдят текущите и бъдещите европейски отбранителни програми и конкретните инициативи, разработени след началото на войната в Украйна.

В периода 11-12 октомври 2023 г. министър Тагарев ще вземе участие в редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО.

Форумът ще даде възможност за обсъждане на ключовите решения, свързани с възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса, взети на срещата на върха във Вилнюс, Литва, през юли 2023 г., текущото състояние на мисиите и операциите, както и подготовката на предстоящата среща на върха през 2024 г. във Вашингтон, САЩ.

По време на срещата ще се проведе и първото заседание на Съвета НАТО- Украйна на ниво министри на отбраната, на което министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров ще представи актуална информация, свързана с войната и плановете за реформи в страната. Министрите на отбраната ще разгледат още прилагането на многогодишната програма за подпомагане на Украйна, одобрена на срещата на върха във Вилнюс.

На 11 октомври, преди срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в редовната среща на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна. Те ще проведат и среща с Върховния главнокомандващ на силите на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи, на която ще бъдат обсъдени актуални теми, свързани със сигурността в Черноморския регион и изпълнението на решенията от срещата на върха във Вилнюс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай