Вторник,

Страсти политически в парламента за 9 септември

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Годишнината на 9 септември 1944 г. разпали политически страсти в парламента и поредица от декларации.

БСП се обяви срещу идеологическите лъжи, че е нямало фашизъм. Александър Симов определи случилото се на 9 септември като порив за нов живот и призова да не се отрича положителното, направено в страната:

„Тази дата продължава да предизвиква политически страсти, което показват най-малкото, че в нея има живот и че е скрита някаква истина. За да стигнем обаче до тази истина трябва да минем през тонове политически инсинуации, през медийно мракобесие, през псевдоисторическо шарлатанство и целенасочени лъжи, а очевидно и през напускащи депутати“.

ГЕРБ определиха събитията на 8 срещу 9 септември 1944 година като държавен преврат. Тома Биков заяви, че те са плод на геополитически интереси, а не на участието на народа. Той поясни, че през изминалите 30 години е прекратена практиката на реваншизъм и политическо насилие.

„Българският народ не избра кого да го управлява на 9 септември. Той беше преместен силово и механично в съвсем друго поле и в продължение на 45 години трябваше да изтърпи насилието на това да не бъде там, където му е мястото, а именно там, където е днес - в Европа, при развитите и цивилизовани държави“.

Според „Обединени патриоти“ историята не трябва да се използва за политически цели. Милен Михов заяви, че у нас фашистки режим като в Италия и Германия никога не е съществувал, подобна теза е необходима на БСП, която аргументира историческото право за наследство при управлението на страната до 1989 година.

Михов посочи, че военен министър в последното правителство преди 9 септември 1944 година е ген. Иван Маринов:

„След 9 септември е назначен от новата власт за главнокомандващ на българските войски. И аз не мога да си обясня как може едно свалено от власт фашистко правителство да излъчи главнокомандващ на ОФ войски, всъщност това е българската армия, която води тежки сражения в заключителната фаза на Втората световна война“.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички