Стойчев: Проблемът не е властта на ГЕРБ, а липсата на силна опозиция

Стойчев: Проблемът не е властта на ГЕРБ, а липсата на силна опозиция | StandartNews.com

Изборите са премерване на състоянието на температурата на демократичния процес, а тези избори показват много ниска температура, заради слабото участие в тях и протичането на изборите. Това заяви социологът Кънчо Стойчев в ефира на БНР.

Относно представянето на БСП, Стойчев подчерта, че партията не е успяла да направи сериозен анализ не просто на тези избори, а на последните два пъти, когато българинът гласуваше. "Тази партия все повече се занимава със своя вътрешен живот, кога да има конгреси и кой да избере този конгрес, а не с представянето им на избори и с реалната им роля в страната. В момента ролята, която трябва да играе БСП, е огромна, защото това е опозиционната партия и фактът че БСП е в лоша позиция говори лошо за цялата ни страна", каза още Сточев.

Според Стойчев, потенциална опасност за "преяждане" с власт на ГЕРБ се очертава, но за него като анализатор по-големият проблем не е властта на ГЕРБ, а това, че липсва силен изразител на опозиция. Относно представянето на Реформаторския блок на изборите, Стойчев уточни, че според него "България на гражданите" се е представила много убедително, за разлика от ДСБ, които сякаш вдигат повече шум.

Социологът определи представянето на ДПС на изборите като отлично и нарече партията стабилизиращ фактор.

Политологът Димитър Аврамов от своя страна пък допълни, че там, където кметовете и политическите ръководства на партиите са адекватни, изборите са били спечелени, като даде за пример Хасково, Добрич и Плевен. Като негативен пример Аврамов посочи Пловдив, който според него е осъмнал още по-разделен, отколкото беше.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай