Стоянович: Искаме още милиони за кино

Орешарски е талантлив експерт и умее да преодолява кризи, убеден е докторът по философия

Стоянович: Искаме още милиони за кино | StandartNews.com

София. Петър Стоянович се похвали пред БНТ1, че националната стратегия за култура е на финалната права и ще бъде поставена на широко обсъждане през есента. "Искам да си стиснем ръцете и с хората от опозицията - за да няма промени след време и връщане към началото. Всеки предварително да каже мнението си, за да може българската култура да се развива трайно", заяви ресорният министър. Той ще иска още 1-2 милиона лева за кино, освен заложените 12.

И отново уточни, че така нареченият български Лувър най-вероятно ще отвори врати през есента на 2014-та. Стоянович отрече да е влизал в конфликт с предшественика си Вежди Рашидов. "Нито веднъж, когато говорих за сградата, не съм споменал името му. Просто съм длъжен да гледам на проекта като един добър стопанин и именно затова видях, че е воден безотговорно.

В същото време, въпреки трудностите, ще го довършим. Критикуват ме в липса на приемственост, но приемствеността не може да се разбира като замазване на отговорност", каза Стоянович. И поясни, че двата сектора в нашенския Лувър - националния и международния - ще имат общ генерален директор. Стоянович защити кабинета на Пламен Орешарски и каза, че демократичният инструмент за сваляне на правителството е вотът на изборите, който всеки ще има право да упражни след четири години. "В момента имаме талантлив и смислен експертен премиер, който истински разбира от финанси и преодоляване на кризи - тази не му е първата. Европа сме, не може няколко хиляди човека да определят кой да управлява", уточни още той.

Дори в подопечното му ведомство има служители, които след 18 часа отиват на протест, но той няма нищо против това. Запитан дали е обмислял да се оттегли от поста си заради неодобрението към кабинета, Стоянович отвърна: "Няма никакъв смисъл човек да е в един отбор, ако не играе екипно. Иначе съм готов да поемам всякаква отговорност, щом се касае за моето министерство".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай