Стоилов срещу военно участие на България в Сирия

Стоилов срещу военно участие на България в Сирия  | StandartNews.com

София. Заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Янаки Стоилов заяви в ефира на БНР, че страната ни бива да се ангажира с военно участие в конфликта в Сирия.

"Никак не искам да подценявам въпроса Сирия. Ситуацията в Сирия от една страна не е толкова нова, ние вече имаме опита от други подобни конфликти, но трябва да кажем, че този пореден конфликт носи много по-голяма интензивност. Въпросът със Сирия изисква сериозна и задълбочена дискусия. За първи път от много години позициите на Великобритания и САЩ не съвпадат. Имаме опита от това, което беше наречено "Арабска пролет", трудността идва от там, че интензивността на конфликта в Сирия е много висока, трудно някоя от страните ще прояви достатъчно конструктивност и сдържаност", коментира Стоилов.

"Що се отнася до евентуалното военно развитие на ситуацията, България трябва едновременно да покаже разбиране за тежестта на проблемите и в същото време – да не допринасяме за ожесточаване на конфликта, да не се допринесат различни геополитически проблеми към него. Нашата позиция може да бъде доста солидна и да създава възможности за развитие във времето. До сега различните страни се опитват да са доста предпазливи и да предвидят последиците", каза още Янаки Стоилов.

По темата за бежанската вълна, Стоилов заяви, че нашите капацитети са почти изчерпани. Той не изключва възможността да се оказва помощ на пострадали сирийски граждани в конфликта, което е позиция, изразяваща съпричастност. "Но в същото време е необходимо да се засили контрола по границите", смята той.

Стоилов отговори на въпроса - с какъв документ трябва да излезе българският парламент за ситуацията в Сирия, че това може да бъде декларация или решение. "Ако трябва да говоря лично за моя позиция, аз смятам, че България не бива да се ангажира с военно участие в този конфликт, но темата е твърде сложна", заяви Стоилов.

"Още в началото на есенната сесия ще внесем предложение за декларация за националните задачи и приоритети в рамките на мандата на 42-ото Народно събрание. В тази декларация ще изразим и нашите виждания по основните въпроси за възстановяване и развитие на икономиката, за овладяване на демографския срив, за прекратяване на порочните зависимости между бизнес и политика. Така че очакваме и другите парламентарни групи да се включат", коментира още Янаки Стоилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай