Стоилов: НС не може да продължи дълго така

Стоилов: НС не може да продължи дълго така | StandartNews.com

София. "Народното събрание не може да продължи дълго да работи по този начин", каза на брифинг в парламента зам.-председателят на Парламентарната група на Коалиция за България Янаки Стоилов след поредното провалено поради липса на кворум заседание на парламента.

„Все още няма парламентарна криза. По този начин Народното събрание не може да издържи дълго, но ние смятаме то да работи ритмично. Ако не се осигури тази ритмична работа, тогава няма и основание да се търси продължаването на неговия живот", заяви Стоилов.

На въпрос дали се обмислят промени в правилника на НС, така че да се гарантира кворум, Стоилов отговори: „Може да се мисли за промени в правилника, но смятам, че това не е основното средство. Основните средства са политически и организационни".

„Най-голямата парламентарна група днес се отказа от едно от най-важните средства, с които разполага – парламентарния контрол. След като тя се отказа да аргументира внесения от нея вот на недоверие, не трябва да се учудваме, че тези обичайни форми на контрол също могат да бъдат жертвани в името на определени тактически и политически цели. Може би и заради наличието на някои въпроси, на които трябваше да отговаря министъра на вътрешните работи", коментира Янаки Стоилов.

"Даваме си сметка, че каквито и да са обстоятелствата, Парламентарна група на Коалиция за България носи най-голяма отговорност за работата на парламента. В тази група не трябва да има боледуващи, не трябва да има хора, които поемат обичайните ангажименти за работа в парламента, в избирателните райони, международни контакти и други подобни", коментира още той.

„Очевиден е фактът, че днес Народното събрание нямаше мнозинство, за да започне неговото заседание. Отбелязваме този факт с тревога и неодобрение", коментира Стоилов. Той заяви, че от партията ще направят допълнителен анализ на отсъствието на депутати от тяхната група. По думите на Стоилов седмината отсъстващи днес от Коалиция за България са имали уважителни причини за това.

„Няма да даваме поименна информация за отсъстващите депутати. Това е наш собствен въпрос. Да не навлизаме в подробности, които нямат политически характер", допълни Стоилов. На въпрос къде е лидерът на партията Сергей Станишев, заместникът му заяви: „Г-н Станишев е подал молба до председателя на Народното събрание днес да отсъства от заседанието".

„Ние смятаме въпросът за кворума да бъде разгледан в цялата му сериозност от парламентарната група, от политическото ръководство на партията, между парламентарните групи, особено тези, които оказват подкрепа на правителството. Не е тайна, че това правителство работи без да има ясно изразено мнозинство. Но, за да работи Народното събрание, тази отговорност се носи от всички парламентарни групи, най-вече от двете, които са излъчили правителството, от всяка друга група, която смята, че този парламент има основание да продължи своята работа и да може да преодолее постоянните опити за бойкот, които ГЕРБ на моменти успешно осъществяват", заяви Стоилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай