Става ли България президентска република? Коментира експерт

"Продължаваме промяната" нямат шанс да съставят правителство на малцинството

Става ли България президентска република? Коментира експерт | StandartNews.com

Страната ни не се превръща в президентска република, а просто от ден на ден престава да бъде държава. Това мнение изрази пред News.bg преподавателят по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски" проф. Пламен Киров за невъзможността да се състави правителство у нас.

Според него "Продължаваме промяната" нямат шанс да съставят правителство на малцинството. Ако имаха шанс, нямаше да оповестят кандидата си за премиер Николай Денков още преди да им бъде връчен мандатът. Надали - когато излезеш с една кандидатура и тръгнеш покрай нея да търсиш подкрепа в парламента за съставяне на правителство, не може да се получи нещо положително като опит да се формира парламентарен кабинет, обясни той.

Проф. Киров посочи, че от ПП обръщат така нещата, че каруцата идва пред коня и поставят условия да предложат правителство на малцинството, което означава, че те не работят в посока на това да се формира парламентарно мнозинство. Те разчитат на това да предложат правителство на ПП и ДБ и някой от останалите парламентарни групи да се излъже да подкрепи това правителство, защото те си мислят, че ще предложат безспорни капацитети - този номер в парламента не може да мине, не е минавал и няма да може да мине и този път, подчерта проф. Киров.

Той изтъкна, че "тупането на топката" е осигуряване на време на една улица в столицата - ул. "Козяк" (където се намира Американското посолство - бел.ред.) - да мобилизира усилия, така че да натисне и да формира правителство с третия мандат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай