Станишев поиска от Шулц съдействие за сваляне на имунитета

Станишев поиска от Шулц съдействие за сваляне на имунитета | StandartNews.com

Брюксел. Евродепутатът Сергей Станишев поиска от президента на Европейския парламент и негов съпартиец от ПЕС Мартин Шулц съдействие за сваляне на депутатския му имунитет, за да получи бързо достъп до правосъдие и да изчисти името си. 

"Повече от четири години срещу мен се води разследване за „изгубени" документи, започнато по чисто политически причини", пише в писмото си до Шулц бившият лидер на Европейските социалисти. Той се обръща за съдействие към президента на Европарламента, тъй като в правилника на институцията няма такава процедура за отнемане на имунитет, каквато има в българското Народно събрание.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на петима народни представители, сред които е и Сергей Станишев. 

Публикуваме пълния текст на писмото на Сергей Станишев до Мартин Шулц:

ДО Г-Н МАРТИН ШУЛЦ
ПРЕЗИДЕНТ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

В близко време до Вас ще бъде адресирано искането на главния прокурор на Република България г-н Сотир Цацаров за свалянето на имунитета ми като член на Европейския парламент.

Повече от четири години срещу мен се води разследване за „изгубени" документи, започнато по чисто политически причини. Престои произнасяне на съда, но имунитетът ми е формална пречка за разглеждането на делото. За мен е важно бързо да получа достъп до правосъдие и да изчистя името си.

Запознат съм с Правилника за дейността на Европейския парламент и, за съжаление, той не предвижда процедура, по която депутат да поиска имунитетът му да бъде свален. Правилникът на българското Народно събрание дава тази възможност и аз в два поредни мандата се възползвах от нея.

Моля за Вашето съдействие за бързо стартиране на предвидената в чл. 9 на Правилника за дейността на Европейския парламент процедура. Аз самият ще съдействам с всичко необходимо както на службите на Европейския парламент, така и на българските институции.

С уважение,

Сергей Станишев
Член на Европейския парламент

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай