Станишев: Формира се най-безпринципната коалиция

Станишев: Формира се най-безпринципната коалиция | StandartNews.com

София. Четворната коалиция, която се формира окончателно днес в НС е най-безпринципната коалиция, която България е имала. Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев преди Националния съвет на БСП.

Три уж проевропейски партии влизат в коалиция с НФСБ, каза Станишев. И изтъкна, че до момента от Европа е имало ясни сигнали, че участието на НФСБ в управляващото мнозинство е неприемливо, най-вече заради крайни ксенофобски и антиевропейски позиции. Започвайки от забраната дори в семеен кръг да се развива идентичност на етническа основа, минавайки през ваденето на роми на фургони в полето под охраната на полицията и, стигайки до разполагане на ракети по южната граница, добави Станишев.

Три крайно десни партии влизат в коалиция с една, която претендира да бъде лява, а програмата на правителството е дясна. Моралната претенция на АБВ, която звучеше за някакво ново ляво изцяло се разминава с действията им, каза още той.

Новата власт говори едно, а прави нещо съвсем друго. Партиите са несъвместими идеологически и програмно и единственото нещо, което ги обединява, е властта, обясни Станишев. Това потвърждава опасенията, които изразих, защото да-България има нужда от правителство и от реформи, които, обаче не знам дали ще бъдат направени. Най-вече България има нужда от това правителството да решава проблемните на хората и тук е ролята на БСП, като единствената европейска и социална опозиция и алтернатива на това управление, продължи лидерът на ПЕС.

Очевидно се очертава и социално замразяване след размразяването, което беше реализирано с нашия мандат сега ще се тръгне в обратна посока. Това е шансът на БСП да възстановява доверие към себе си чрез една ясна, алтернатива политика, каза той.

Най-важният въпрос, който днес трябва да се обсъжда на заседанието на НС, е новото правителство и политиката на БСП по отношение на тази власт, смята Станишев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай