Станишев: Днес десните използват страха, а ние - социалистите - даваме надежда

Станишев: Днес десните използват страха, а ние - социалистите - даваме надежда | StandartNews.com

Европа страда от дефицит на солидарност

"Днес десните използват страха, а ние - социалистите даваме надежда на хората. Днес европейските граждани са гневни и Европа страда от дефицит на солидарност. Светът не е сигурен. Хората се страхуват за децата си, за работата си, за перспективата. Те се страхуват от тероризма. Трябва да се обединим солидарно срещу тези посегателства над цивилизацията. Можем да го направим само с ясен морален компас, връщайки се към основните принципи на Европа - свобода, равенство, братство". Tова каза президентът на ПЕС Сергей Станишев по време на международна пресконфереция в Берлин, представляваща началото на четиридневен конгрес, организиран от германската социал-демократическа партия - най-голямата партия - член на ПЕС. Тя бе посветена на предизвикателствата пред Европа. В нея взеха участие президентът на ПЕС Сергей Станишев, Зигмар Габриел, вицеканцлер и министър на икономиката в Германия, Мартин Шулц, председател на ЕП, външният министър на Германия - Щанмайер, бивш кандидат за канцлер на социалдемократите през 2009, вицеканцлер 2007-2009 година, Лула де Силва, бивш президент на Бразилия. По думите на Станишев през последните години десните в Европа наложиха политиката на ограничения и така са нарушени принципите на социалната закрила.

"Трябва да помогнем на хората, които са стигнали до границите ни и бягат наистина от война. Те спасяват своя живот и живота на децата си. Това обаче не е достатъчно - трябва да се помогне и на страни като Турция, Йордания и Ливан, в които има голям брой бежанци", каза още той. Станишев бе категоричен, че Европа не е "малка и слаба". "Това са 500 милиона души, в които има тази вътрешна солидарност - в главите ни, в сърцата ни", допълни още той. Президентът на ПЕС подчерта и приноса на ГСДП - германската социал-демократическа партия за партиите от Централна и Източна Европа, в това число и БСП. Станишев я определи като "ключова за нашето политическо семейство".

"След икономическата криза в Европа, трябва да се върнем към основните пилони стабилни финанси, икономически растеж и социална отговорност. Променете света, защото той се нуждае от промяна", каза от своя страна председателят на ЕП Мартин Шулц.

"В момента нито една страна не може да мисли единствено и само за националните си интереси. Трябва да е съсредоточена и върху международното сътрудничество. Нито един важен проблем не може да е само национален", каза Луис Инасио Лула да Силва, бивш президент на Бразилия.

Конгресът е едно от първите силни събития като старт на кампанията на социалдемократите за парламентарните избори през 2017 г. Присъствието на високопоставени представители на лявото политическо семейство, както и лидерите на партии, еврокомисари, премиери символизира подкрепата към немските социалдемократи в предстоящата битка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай