Станишев съобщи голяма новина, какво се случва с БСП

Според Станишев БСП е тръгнала в посока "ляв консерватизъм"

Станишев съобщи голяма новина, какво се случва с БСП | StandartNews.com

Сергей Станишев обяви днес, че няма да се кандидатира за нов мандат като президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС), предаде Дир.бг.

Най-дългогодишният председател на БСП и най-дългогодишен президент на европейското ляво семейство е решил да съобщи новината ден след края на срока за издигане на номинации преди изборния конгрес на ПЕС на 14 и 15 октомври в Берлин.

Станишев обяви, че е взел решението по политически причини. Той благодари на всички структури, които са искали да го издигнат отново, на българските социалдемократи и други леви партии, но посочи, че не може да приеме номинация, без тя да е издигната от БСП. Самият Станишев обаче не е искал такава от своята партия.

Единственият ляв премиер с пълен мандат след промените в България се аргументира с това, че през последните години БСП е загубила много доверие и европейска идентичност, като се срина до 8-9 процента. Такава партия според него не може да претендира за излъчване на лидер на ПЕС.

"За съжаление, в последните години БСП тръгна в друга посока - на "ляв консерватизъм" и на терена на националистите. Тя загуби твърде много доверие у нас и в Европа. Казвайки, че моето решение е политическо, имам предвид, че политическите решения трябва да се основават на реалности и на логика, а няма логика партия, чието ръководство иска да подражава на Виктор Орбан, да излъчи номинация за президент на ПЕС", каза Станишев.

Той даде пример с това, че председателят на БСП Корнелия Нинова не е присъствала на нито една лидерска среща, инициатива или Конгрес в ПЕС от 2017 г. насам.

"Това се забелязва и буди недоумение в европейското ни семейство; искам да ви информирам, че не съм търсил номинация от ръководството на БСП", допълни Станишев.

По думите му условията за лидер на ПЕС са личен авторитет и авторитет на партията, която те издига, "една партия не може да назначи президент на ПЕС, но също така не можеш да бъдеш президент на ПЕС, ако нямаш зад гърба си силна и авторитетна партия".

"Някои сигурно ще ме упрекнат защо правя тази пресконференция сега, по време на кампанията. На първо място, това се налага заради процедурата, която имаме в ПЕС, до 15 септември беше срокът за номинации. Второ, няма неудобен момент да кажеш истината. И трето, както е казал Булгаков в безсмъртния си роман "Майсторът и Маргарита": "Да казваш истината е леко и приятно", каза Станишев.

Той вече е информирал за решението си своя екип в ПЕС, както и ключови фигури сред европейските премиери и партийни лидери от лявото семейство.

От 2011 година насам Сергей Станишев беше избиран 4 пъти на президент на ПЕС - един път с временен и 3 пъти с пълни мандати.

"БСП е единствената партия от Централна и Източна Европа, която получи доверието и признанието да има лидер на европейското социалдемократическо семейство. Това беше престиж за България - лидерът на второто по големина семейство в Европа да е българин", каза той.

На пресконференцията присъстваха няколко знакови лица от българската левица, като Калоян Паргов, Ангел Найденов,  Дора Янкова, Желю Бойчев и Чавдар Георгиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай