Станишев и Първанов заедно. Казаха съдбата на БСП

Това стана на форум на левите

Станишев и Първанов заедно. Казаха съдбата на БСП | StandartNews.com

Двама бивши председатели на БСП - Сергей Станишев и Георги Първанов, се събраха, за да вземат участие във форум „За бъдещето на БСП и лявото". Целта на срещата е да се проведе свободен разговор как да бъдат възстановени партийните структури и каква ще е съдбата на партията и лявото като цяло.

В събота на срещата в зала 6 на НДК участват Иван Таков, Ваня Григорова, много знакови социалисти като Петър Мутафчиев, Георги Пирински, Велислава Дърева, Светлана Шаренкова, както и знакови за левицата имена като  Мая Манолова, и леви хора от цялата страна.

Срещата започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите след терористичното нападение в Русия, както и в памет на патриарх Неофит.

"Днес сме в състояние на превзета партия", започна речта си евродепутатът и бивш премиер Сергей Станишев. "Днешната инициативата връща надеждата", заяви той и добави, че не бива да се пропуска шансът за разговор за бъдещето на БСП.

"Постоянната гражданска война, която се води в БСП, унищожава партията", стана ясно от думите на Станишев. "Ръководството като че ли се храни от това да воюва. Отдалечава се от лявата политика", каза той.

  Иван Таков обясни, че иска да създаде движение в БСП - Бузлуджанци

Според Станишев трябва да се завърне "духа на другарството".

"Мразим се повече помежду си, отколкото с политическите опоненти. Трябва да се търси широко ляво обединение", смята още Станишев. Според него БСП трябва да предложи проевропейски политики, които са леви.

"Няколко въпроса вълнуват хората. Първият е за войната и мира, които вълнуват най-много хора и най-много ги плаши.  България не си е намерила място в ЕС, това ни прави периферни, не търсим мястото си в там", каза той. Трябва да си спомним нуждата от формиране на силни, реални политики.  

„Вашето участие е израз на тревога за бъдещето на БСП. Партията е на кръстопът в организационно и политическо отношение. Ценностите все още стоят в програмите на БСП, но връзката е прекъсната", обясни и председателят на БСП – София Иван Таков.

"Работата ни е блокирана от междуличностни конфликти", каза той и добави: БСП се превърна в брокер, за да преустрои мнозина.

По думите му преди по-малко от 8 години БСП е издигнала президент на България, а днес БСП е пета политическа сила в Народното събрание и на последните избори са гласували над 4 пъти по-малко хора.

„Тясното ръководство дели членовете на наши и ваши", каза той.

Преди два дни членове на Националния съвет на партията се обявиха срещу нов мандат на Корнелия Нинова начело на БСП. В позиция до медиите се заявява, че трети неин мандат като лидер би бил противоуставен.

 Напълно разбирам чувствата и тревогата ви накъде върви БСП, обърна се към пълната зала 6 в НДК Ваня Григорова. Буквално утре ни предстоят европейски избори, какво правим? Явяваме се разпокъсани?, пита Григорова. Според нея партии и формации, които навяват скръб и жалост, няма как да спечелят.

"Трябва да сме част от масови движения, а не бутикови партии, които се побират в един кабинет", категорична бе тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай