Среща на върха ГЕРБ - ВМРО в Мюнхен

Борисов, Цветанов, Каракачанов и Захариева на конференцията по сигурността

Среща на върха ГЕРБ - ВМРО в Мюнхен | StandartNews.com

Своеобразна среща на върха ГЕРБ - ВМРО ще се състои в Мюнхен. За участие в конференцията по сигурността, която ще провежда на 15 и 16 февруари, заминават премиерът Бойко Борисов и заместниците му в партията и в правителството - Цветан Цветанов - шеф на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност в НС, Красимир Каракачанов - вицепремиер, министър на отбраната и лидер на ВМРО и Екатерина Захариева - вицепремиер и външен министър.

За визитата и участието на всеки един от тях във форума бе съобщено по отделно от ведомствата им, като за включването във форума на Каракачанов информира Цветанов. Двамата с лидера на ВМРО ще имат специален разговор за концепцията на Карачаканов за решаване на ромския въпрос.

Решават за програмата на войводите за ромите

"Аз утре ще пътувам за Мюнхенската конференция по сигурността, където ще участвам като говорител по тема, свързана с Черноморския регион. Разбрахме се вечерта с Красимир Каракачанов да обсъдим концепцията му, когато той кацне от Брюксел, за да вземе участие също в конференцията. Коалицията е стабилна, въпреки че някои от колегите имат различно мнение, знаете, че това е нормално и демократично“, заяви Цветанов пред журналисти в парламента.

В Брюксел Красимир Каракачанов участва в  редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, която започна вчера.

Преди да отиде в Мюнхен премиерът Бойко Борисов ще бъде в Сърбия, където президентът Александър Вучич ще го удостои с Ордена на Република Сърбия. Утре страната чества и националния си празник - Денят на държавността.

Захариева пък отива в Мюнхен от Варшава, където е на министерска среща, посветена на мира и сигурността в Близкия изток.

Тази година Мюнхенска конференция по сигурността е посветена на самоутвърждаването на Европейския съюз, трансатлантическото сътрудничество и възможните последици от настъпилата нова ера на конкуренция между големите световни сили.

Борисов говори с Барние за Брекзит

Борисов ще участва в официалното откриване на форума и ще има куп двустранни срещи. По важните теми от европейския дневен ред той ще разговаря с главния преговарящ на ЕС за "Брекзит" Мишел Барние и с еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер.

Борисов ще проведе двустранни срещи също с министър-председателя на Държавата Либия Файез Сарадж и с министър-председателя на Бавария Маркус Зьодер. В програмата му са включени разговори и с председателя на парламентарната група на Християнсоциалния съюз в Германския Бундестаг Александер Добриндт, и с изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис.

Цветанов в дебат с румънския министър на отбраната

От своя страна Цветан Цветанов ще участва в конференция на тема "Разказ за множество флангове: НАТО и нуждата от стратегия за Черно море" в Мюнхен. Събитието се организира от Германската атлантическа асоциация, съвместно с държавното Канцлерство на Бавария в Мюнхен, като част от Мюнхенската конференция по сигурността. Конференцията е част от серията на високо ниво "Разговори по въпросите на сигурността в Принц-Карл-Пале".
Цветан Цветанов ще участва в дебат заедно с министъра на отбраната на Румъния, командващия генерал на американската армия за Европа и грузинския външен министър. Встъпителни изказвания по темата ще направят д-р Флориан Херман - член на Ландтага, баварски държавен министър и директор на държавното Канцлерство на Бавария, Кристиан Шмидт - член на Бундестага, председател на Германската атлантическа асоциация и бивш федерален министър на земеделието и посланик Волфганг Ишингер -председател на Мюнхенската конференция по сигурността.

Захариева се среща с Фиона Хил

По време на Мюнхенската конференция Екатерина Захариева ще има среща с колегата си от Армения Зограб Мнацаканян, с и.д. министъра за Европа и външните работи на Албания Гент Цакай и със заместник-помощника на президента на САЩ и старши директор за Европа и Русия в Съвета за национална сигурност на САЩ Фиона Хил.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай