Социолози посочиха как ще се решат изборите за кмет на София

Ако Антон Хекимян е кандидатът на ГЕРБ за кмет на София, ще е силен ход на Бойко Борисов

Социолози посочиха как ще се решат изборите за кмет на София | StandartNews.com

"Продължаваме промяната-Демократична България" сега обират всички негативи и са най-големите наивници в сглобката. И Делян Пеевски стои с лицето си, и Бойко Борисов стои с лицето си, но въпросът е докога. След местните избори отношенията в сглобката ще се променят, ако Борисов вземе София. Това коментира пред БНТ социологът Андрей Райчев.

Той е на мнение, че ако Антон Хекимян е кандидатът на ГЕРБ за кмет на София, ще е силен ход на Бойко Борисов и има шанс да бие издигнатия от ПП-ДБ Васил Терзиев. Хекимян ще има откъде да взима гласове, докато Терзиев нямал да има откъде да взима.

По думите му компромисът в сглобката е взаимен. Сглобката пое върху себе си много трудно да управляват, което Андрей Райчев го оправдава. За да може Борисов да влияе върху управлението и да оцелява партията му, трябва да прави компромис. Това е лесно подиграваемо, но е важно за България, посочи той.

Ако управляващите искат да имат нещо общо с ДПС - това е Делян Пеевски. Ако искат парламентарно представените партии да работят заедно с ДПС, ще трябва да приемат и Пеевски, каза Андрей Райчев.

Той определи като политическа закачка, че скритите премиери са Асен Василев и Делян Пеевски.

Социологът Боряна Димитрова пък смята, че на първи тур не може да бъде спечелена София, докато втори тур щял да е много напрегнат. "Ще трябва време на Антон Хекимян да влезе в кметските обувки. Не е едно и също да си популярно лице и хората да те разпознаят като кмет", каза тя. Димитрова е на мнение, че местните избори няма да пренаредят формулата на правителството.

Тя добави, че в сглобката се правят компромиси заради партньори по принуда. Първата жертва на приятелския огън стана генерал Атанас Атанасов, който подаде оставка от Комисията по контрол на службите, отбеляза Димитрова. В обществото има тежки разделителни линии и в такива тежки линии политическите сили изразяват интереси на различни групи. Не можем да си представим, че партиите, представени в Партийния дом да бъдат нещо утопично. Големият проблем е как от една страна да си дадем сметка, че живеем в общество с разделителни линии и същевременно да имаме управление, което да прави баланс, компромис, мостове между различни обществени интерес. Това е задача по десетобалната система, което управлението да реши проблемите, анализира Димитрова.

В службите се вижда ролята на ГЕРБ-СДС и намесата на ДПС, изтъкна тя. Ключът е, че колкото по-явно ДПС и Делян Пеевски подкрепят законопроектите, толкова повече електоралната тежест на ПП-ДБ спада и олеква, коментира тя.

"Ако си представим един прекрасен свят, че утре свърши войната, правителството няма да падне", сигурна е Боряна Димитрова.

Тя добави, че големият проблем пред коалицията е постигането на резултати по Шенген, Еврозоната и Конституционната реформа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай