Социолог каза кога Борисов се връща на власт

Възраждане може да измести БСП

Социолог каза кога Борисов се връща на власт | StandartNews.com

Много интересна политическа картина очерта социологът от Изследователски център "Тренд" Евелина Славкова. Според нея доверието в кабинета ще продължи да пада, грешките на министрите работят за ГЕРБ, а "Възраждане" катери толкова бързо, че може да измести БСП.

ВИЖ ОЩЕ: Голям пробив на "Възраждане". Измества БСП

"Картината показва, че това правителство стартира с подкрепа 40% положително отношение и 39% отрицателно отношение. Сега наблюдаваме много голяма разлика. Тя е голяма, защото за много кратък период от време имаме тотална смяна в данните. В момента 58% имат негативно отношение, а 27% позитивно", коментира Славкова в интервю за БНР. Тя предрече, че в бъдеще правителството по-скоро ще губи, отколкото ще печели.

"Не виждам много полезни ходове, с които да се изяви на фона на тези кризи, така че обществото да върне доверието си към този кабинет. Обществото вече чувства социално напрежение, защото в последните години живеехме по-нормално. Сега социалното напрежение няма да стихне с каквито и да било икономически мерки за някакъв период. Свикнахме да живеем малко по-добре и сега напрежението идва шоково за всеки", прогнозира Евелина Славкова.

"52% от обществото не смята, че това правителство ще изкара пълен мандат. Те не вярват, че тази коалиция ще успее. Тя не изглежда монолитно в очите на хората", коментира социологът.

"Италианско семейство – да, но това е управление на една държава и не могат да се аргументират с такъв тип емоции. Хората го виждат, усещат, очакванията на хората са в един момент някоя от политическите партии - най-видна на първи план, но не и сигурно, е ИТН, да излезе от коалицията", прогнозира още Евелина Славкова. Според нея препъникамъкът може да се окаже казусът "Северна Македония".

Опозицията в момента печели от това да няма избори, смята експертът.

"Действията на тази коалиция, това, че не се справят с кризи, учат се в движение и т.н. – това реабилитира ГЕРБ и може да се създаде ситуация, в която те да бъдат приемливи", каза Славкова.

Електоратът на БСП е разделен 50:50 в отношението си към правителството, сочи още  изследването на "Тренд".

"Извън ПП самите електорати на коалиционните партньори не реагират съвсем положително по отношение на оценката за работа на това правителство. В един момент някоя от тези политически формации просто ще каже – ние губим, ще спечелим по-скоро политически дивиденти, ако излезем от коалицията, отколкото ако продължим да я крепим.", коментира социологът.

Растежът на "Възраждане" не е за пренебрегване, подчерта Евелина Славкова. Ръстът идва от т.нар. периферни електорати, които търсят за кого да гласуват или от негласуващите, които търсят нещо, което би ги провокирало.

"Моята прогноза е, че "Възраждане" ще продължи да расте и може да измести част от политическите формации, които са в момента в управлението. Тя измества ИТН и ДБ, може да измести дори и БСП, защото са много близки в момента, сходни като резултати. Можем да се окажем в ситуация на предсрочни избори, в която "Възраждане" може да бъде четвърта или дори трета политическа сила. Това много сериозно ще пренареди политическата конфигурация.", каза още социологът.

За политическия проект на бившия служебен премиер Стефан Янев Славкова коментира, че те "не делят точно един електорат, но имат сходни позиции по определени теми" и "могат да влязат в битка", която да постави "Възраждане" в по-неблагоприятна позиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай