София слага “червени линии” на Балканите

София слага “червени линии” на Балканите | StandartNews.com

София. България ще формулира в документ „червени” линии, от които няма да отстъпи в политиката си към съседните страни. Това съобщи министърът на външните работи Николай Младенов след заседание на Министерски съвет. На него беше възложено на дипломат № 1 да изготви доклад относно принципите на политиката на България към съседните страни. Докладът ще бъде представен на Народното събрание за одобрение.

Маденов не посочи конкретни примери, но обясни, че през следващата седмица ще се състои първата редовна среща на българските посланици от балканските страни. Те ще пристигнат в София, за да започнат обсъжданията на параметрите на документа и за цялостен преглед на отношенията.

Според Николай Младенов България е и ще бъде винаги отворена страна, която насърчава гости от съседните страни, развитие на търговските отношения и подкрепя разширяването на ЕС. “Но не е страна, която ще позволи да се шикалкави с нейната история, с нейната идентичност, защото тя е българска и не е мястото на политиците да се опитват сега да измислят някакви тълкувания. Всички такива опити в миналото са довеждали до крах, затова е по-важно да гледаме напред, а не да гледаме назад”, каза Младенов. Правителственото решение се взе, след като се стигна до обтягане на отношенията с Македония заради тълкуването на историята от страна на Скопие и казуса със Спаска Митрова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай