Служебният кабинет - време за възмездие

Паралелна БСП се ражда във властта, крои шапка на Нинова

Служебният кабинет - време за възмездие | StandartNews.com
  • Паралелна БСП се ражда във властта, крои шапка на Нинова 
  • Разкритията за белите на Кирил Петков започнаха с оръжието за Украйна

 

Озлобен Кирил Петков. Подплашена Корнелия Нинова. Настървен Бойко Борисов. Невъзмутим Мустафа Карадайъ. И куп политически дихатели, които трескаво се оглеждат наляво и надясно, търсейки крило, под което да се приютят. Така изглежда политическият терен при старта на служебния кабинет.

ИТН се покри, Демократична България замръзна, "Възраждане" почна предизборния си поход с бунт срещу маските. Но всички впериха поглед към президентството, където един генерал показа, че е станал не само

опитен държавник, но и дързък политик

Румен Радев изненада мнозина. Оказа се, че забавянето на министерския му екип нито е било, за да даде време на "Продължаваме промяната" да си събира 121 депутати мнозинство, нито за да угоди на БСП, която единствена вярваше, че има шанс да формира кабинет. Радев е тупал топката по една единствена причина - да сглоби собствената си власт. При това на всички нива.

25 заместник-министри прекрачиха като един прага на ведомствата си още в края на първия ден на служебния кабинет. До тях бяха строени ПР-екипите. На следващата сутрин пък бяха сменени всички областни управители. Два часа по-късно първото правителствено заседание отмени куп решения на Кирил Петков.

Властовата машина заработи така, сякаш никога не е излизала от "Дондуков" 1. И показа, че много отдавна се е готвила за това, което й предстои. Нещо повече - даде ясна заявка, че милост за белите няма да има.

Кризисен щаб за енергетиката и цената на газа

подхвана танкерите на Петков и Лена

тръгна да разследва как така само за няколко месеца "Булгаргаз" бе докаран до фалит. За броени часове новият енергиен министър Росен Христов се оказа добър тандем с шефа на КЕВР Иван Иванов. И двамата се заеха да стопират 60-процентово увеличение в цената на газа от 12 август. Както и да осигурят количества синьо гориво до края на зимата. Премиерът Гълъб Донев обяви, че още следващата седмица тръгва първият търг за доставка на втечнен газ.

Регионалният министър Иван Шишков започна разговори с пътищарите, за да реши огромния им проблем със спрените от кабинета "Петков" пари за вече свършена работа. Колегата му транспортен министър Христо Алексиев се захвана с бакиите в ТОЛ системата. Противно на хейта, че служебният здравен министър бил фен на пълния локдаун, Асен Меджидиев съкрати наполовина действието на новите ковид мерки в София.  

Кабинетът "Гълъб Донев" се представи като всичко онова, което екипът "Кирил Петков" не бе и не може да бъде. Изчегъртването, с което Кирил и Асен влетяха във властта, се обърна срещу тях. Дори харвардското самочувствие на Петков и Василев бе заменено от оксфордската диплома на новия министър на иновациите и растежа Александър Пулев.

Но новата машина стовари истинския си чук право върху БСП. Със същата сила, с която Корнелия

Нинова и обкръжението й от божанковци

месеци наред хулят държавния глава и екипа му.

Първите 4 шамара Нинова получи още с обявяването на служебния екип. Най-голяма изненада в него се оказа наследникът й в министерството на икономиката и индустрията. Отстраненият от соцлидерката шеф на Съвета на директорите на ВМЗ-Сопот Никола Стоянов седна в стола й. А разкритията за делата й не закъсняха. От четвъртък на жълтите павета кодошлийски мерят чий нос е по-дълъг - на Петков или на Нинова. Защото друг посечен от социалистката шеф на държавно предприятие - Александър Михайлов, бивш изпълнителен директор на ДКК “Кинтекс”, разкри, че клетвата "нито един патрон от България няма да отиде в Украйна" е била фалшива новина.

„Само за първите 4 месеца след началото на войната в Украйна са изнесени по въздух 4 200 тона българско оръжие с подписа на Корнелия Нинова”, разкри Михайлов. От март до юни 60 самолета са транспортирали българско оръжие до летище "Жешов", допълни той като се позова на информация, получена от МВнР. И обвини Нинова, че е забавила два месеца разглеждането на сделки за износ на оръжие на обща стойност 1 милиард евро.

Трима висши и много недолюбвани от Нинова социалисти са министри в новия служебен кабинет. Весела Лечева пое спорта, Курм Зарков - правосъдието, Явор Гечев - земеделието. А вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че това е най-естественото развитие с перфектната им политическа кариера.

Колкото повече Нинова се заканва, че ще ги накаже на планум в петък, защото не я попитали "може ли", толкова повече

БСП ври от гняв и възмущение

че соцръководството води война не с опонентите, а със своите. Наскоро Върховният административен съд реабилитира изключеният от Нинова Кирил Добрев, и отстранения от БСП-София Калоян Паргов.

Паралелна БСП се ражда в момента около властта, казват на "Позитано" 20. И издават, че разцеплението в червените редици е факт. Ако тръгне да си отмъщава на министрите, Нинова ще трябва да стигне и до втория ешелон на властта, където сред зам.-министрите има още поне двама топ социалисти, които не са от нейния отбор. Не може да изключи всички, колкото да иска, твърдят стари апаратчици, притеснени, че хаосът в партията тепърва започва.

Времето за възмездие идва. От новия служебен кабинет на Радев зависи дали то ще донесе справедливост. А тя е първата крачка към нормалността, която всички чакат след арогантното, високомерно и лъжовно управление на Кирил Петков. Горещниците в политиката тепърва започнат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай