Герджиков: Катастрофа с новия Изборен кодекс

Така смята Проф. Огнян Герджиков

Герджиков: Катастрофа с новия Изборен кодекс | StandartNews.com

Проф. Огнян Герджиков, председател на 39 НС, служебен министър-председател през 2017 г., посочен от президента Румен Радев, гостува на Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2”.

"Има предостатъчно подходящи хора за този пост, от които може да избере президентът Радев и не е необходимо историята да се повтаря. Не сме разговаряли с Радев по този повод", коментира Герджиков. 

Засега е ясно, че служебен премиер ще е ген. Стефан Янев, Бойко Рашков ще е служебен министър на вътрешните работи, а Асен Василев - на икономиката и енергетиката.  

Според проф. Герджиков 45-ото НС е предприело огромен риск, като в рамките на 8 пленарни заседания е направило много сериозна корекция на изборните правила. "Ако тръгнете със 180 км/ч в центъра на София, включително и завоите, шансът да не катастрофирате е 0,0001. Така е и с този изборен кодекс”, коментира проф. Герджиков

“При нас обаче партийният интерес е над националния. Ние нямаме коалиционна култура. Това жестоко ни липсва. Развитите демократични държави съумяват да намерят общите допирни точки, да направят коалиция. Ние не можем да го направим” подчерта председателят на 39-ото НС и заяви, че единствено НДСВ го е направила през 2001 година.

Обърнахме се към СДС, които бяха наш естествен съюзник, но подадената ръка не я приеха. Тогава тръгнахме да търсим кой ще бъде с нас. Това беше ДПС. Тази коалиция беше страшно важна за България, защото тя даде възможност ние да се подготвим за членство в ЕС и да влезем в ЕС от 1 януари 2007 година.

За комисията на Мая Манолова той коментира: “Сега Борисов го обвиняват и него във всички смъртни грехове. Борисов е под ръка, а Божков е далече. Но истината е, че това е основна дейност на прокуратурата и такива комисии нямат правна стойност. И за мен се говореше какво ли не - че имам хотел, вилно селище, но още не съм ги виждал. Покрай истинските случаи вървят такива партенки”. 

“Какво ни очаква сега? Тези предсрочни избори на 11 юли?” попита Беновска. Герджиков коментира, че резултатът ще е “+/- нещо и половина”, или едно голямо нищо. “Няма да се учудя просто да влезем в една продължителна политическа криза” каза проф. Герджиков и смята, че след тези избори пак ще е неуспешно съставянето на кабинет, ще има още избори и служебен кабинет. 

“Най-важното е да не губим вяра, защото загубим ли вяра - всичко останало губи смисъл, призова проф. Герджиков.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай