Скулптор вае редиците на Кунева

Скулптор вае редиците на Кунева | StandartNews.com

Негови скулптури седят редом с тези на Сера, Хенри Мур и Ники дьо Сен Фал. 54-годишният проф. Светослав Минеков е преподавател в Националната художествена академия. Той е и кандидат за депутат от листата на движение "България на гражданите".

Решението да се впусне в политиката взел трудно и то пак заради изкуството. У нас в тази област сега цари хаос, нищо не е уредено, казва той. Заради това на творбите му се радват в Германия, Люксембург, Италия, Испания, САЩ, дори в съседна Турция, но не и тук. Печелил съм 18 международни конкурса, но в България почти нямам изложени скулптури, казва той. Преди няколко години пък взел решение никога повече да не се явява на български конкурс. Повод станала една провалена инициатива за изграждане на паметник на жертвите на комунизма. Анулираха конкурса, без да кажат добра дума на хората, които участвахме в него, а на нас това ни костваше средства и усилия, казва Минеков.

Точно заради тези неуредици, като се видял преди няколко месеца с Меглена Кунева, й споделил проекта си за промени в областта на изкуството. Сред тях е създаването на нов закон за подкрепа на националната култура. Сега се налага да дели времето си между скулптурата, семейството и политическия живот. Хубавото е, че ателието му е на 100 метра от офиса на партията, а домът му на 150 м. Сградата, в която преподава, пък е на 250 м от офиса на партията. Въпреки това до тях той ходи с... кола. Защото след тези 100-150 метра идват 150 километра до Пазарджик, Лисичево, Огняново и още 100 до Кърджали, където са ми избирателните райони, обяснява проф. Минеков. Покрай кампанията си е взел отпуск 1 месец от преподавателската дейност, но пак няма време за семейството и за себе си. Съпругата му Ана Вълчанова е дъщеря на известния български режисьор Рангел Вълчанов и актриса в Сатирата. Синът му - 15-годишният Велян, пък е ученик. Той обаче няма желание да последва артистичната кариера на родителите си. Учи езици - английски, немски, мисля, че се отказа от изкуството, защото вижда, че няма шанс с него у нас, казва проф. Минеков. Надява се да намери свободно време за риболов. Каня се от миналия 14 април, когато ходих за последен път, казва той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай