Скопие зове за германски натиск над България

Германия е поела ангажимент Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС

Скопие зове за германски натиск над България | StandartNews.com

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви вчера, че България може да спре страната му за започване на преговори за членство в Европейския съюз.

Неотдавна честването на 24 май също стана повод за критични коментари от страна на македонските власти, които обявиха, че България си присвоява кирилицата като българска азбука.

Зоран Заев направи остро изказване спрямо България. „Това, което е предложено от тяхна страна, не е нито добросъседство, нито е братство, а най-малко е европейско“, заяви Заев за чутото по време на срещата на външния министър Буяр Османи с българската му колежка Екатерина Захариева.

Изказването на Заев е сигнал към Германия да окаже натиск върху България да позволи започването на преговори за влизане в ЕС, заяви пред бТВ журналистът и специалист по отношенията между София и Скопие Коста Филипов.

Подобен анализ на думите на Заев прави и бившият македонски премиер Владо Бучковски.

Това, което е казал Османи за срещата в София, е било изтълкувано от Заев като червена лампичка, че наистина се поставя под съмнение провеждането на конференцията през декември, когато трябваше да започне преговорния процес между ЕС и Скопие.

Германия, която председателства ЕС и е ментор на Берлинския процес за присъединяването на Северна Македония, е поела ангажимент Скопие да започне преговори, обясни Филипов.

В момента отново се провежда антибългарска кампания в Северна Македония. „Антибългарска кампания винаги е имало с различна интензивност и острота в зависимост от тяхната вътрешнополитическа конюнктура“, заяви Филипов.

Като пример за настоящата кампания срещу България Филипов посочи едно социологическо проучване, разпространено широко от македонските медии, в чиято достоверност той се съмнява. Според анкетата само 1% от македонците имат добри чувства и симпатии към България, което е съмнително.

Според Филипов договорът за приятелство между България и Северна Македония е по-лош от този, сключен между Атина и Скопие. В своя договор Гърция е много детайлна и „прагматична“ в налагането на своите интереси, стигайки дори до „лепенките“ на историческа тематика, докато споразумението между София и Скопие е оставено да зависи от работата на съвместната комисия по историческите въпроси, която не се е събирала вече 10 месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай