Скандал на изложба в Белград, НИМ се оттегля

Не можем да се съгласим с наглите кражби на българската история, посочи проф. Божидар Димитров

Скандал на изложба в Белград, НИМ се оттегля | StandartNews.com

Белград. Скопие пак посегна на Гоце Делчев. Македонците подлъгаха дори ЮНЕСКО и обявиха в каталог на световната организация българския национален герой за свой.

Грандиозният скандал гръмна на международното изложение "Идентичност и памет през ХIХ век".

Пътуващата изложба е организирана от Регионалното бюро на ЮНЕСКО във Венеция. В нея участват националните музеи на 12-те балкански държави. За първи път е представена в Любляна. На 9 септември бе откриването й в Белград.

Представителят на Националния исторически музей доц. Цветана Кьосева обаче напусна церемонията, след като установи, че текстовете под два от експонатите, представени от Музея в Скопие, съдържат исторически лъжи. НИМ официално се оттегли от изложбата, съобщи вчера директорът му проф. Божидар Димитров. Взехме решението съвместно, каза и министърът на културата Петър Стоянович.

Всичко започва още когато НИМ получава коректурите на каталога за изложбата. Тогава става ясно, че от македонска страна е извършена недопустима измама. Гоце Делчев е обявен за македонски и за български национален герой. НИМ прави остри възражения и получава уверението, че историческата истина ще бъде спазена. Въпреки това във вече отпечатания каталог и в анотацията под снимките на Гоце Делчев в изложението "български национален герой" липсва. Освен това Гоце Делчев е обявен за лидер на ВМРО, организация, създадена 16 години след смъртта му. "Очевидно името на организацията, на която е лидер Гоце Делчев - Тайна македоно-одринска революционна организация - не е удобна за Скопие, тъй като определението "Одринска" показва, че това е организация на българите в Османската империя", обясни проф. Димитров. Той подчерта, че недопустим от историческа гледна точка е и текстът под знамето на т.нар. Крушевска република от 1903 г. "Текстът на знамето на чист литературен български език гласи "Крушевска революционна чета. Свобода или смърт". В каталога обаче пише, че е на македонски език. "Известно е, че той като писмена норма е създаден 40 години по-късно", каза още Божидар Димитров.

Националният исторически музей прави протест пред регионалното бюро на ЮНЕСКО във Венеция, заявявайки, че ако няма промени, България ще бъде принудена да оттегли участието си в изложбата. Представителят на Световната организация Антони Краузе и директорът на Белградския музей Мирослав Живкович дават уверение, че скандалните текстове ще бъдат премахнати. Но когато отива в Белград, доц. Кьосева установява, че това не е направено. Краузе се оправдал със "силен натиск от страна на правителството в Скопие".

Не може да се съгласим с наглите кражби на българската история, отсече проф. Димитров. И допълни: "Не можем да приемем и действията на Регионалното бюро на ЮНЕСКО във Венеция, което си послужи с измама, за да осигури нашето участие в Белград".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай