Скандал! Скопие призна френската завера за вдигане на ветото ни

Буяр Османи и Стево Пендаровски с постове във Фейсбук

Скандал! Скопие призна френската завера за вдигане на ветото ни | StandartNews.com

Скандалът с т.нар. „френска завера” за вдигане на българското вето за преговори на Северна Македония с ЕС се разраства. Скопие призна, че наистина са водени разговори за намеса от страна на президента Еманюел Макрон.

ВИЖ ОЩЕ: Генчовска сряза френския мерак на Петков за Македония

Външният министър на Северна Македония Буяр Османи призна във Фейсбук, че има инициатива на Париж, тъй като Франция председателства Съвета на Европейския съюз.

"Всички включени в процеса държави дават максимален тласък да се сложи предложение на масата на преговори, за да бъде вдигнато българското вето", написа Османи във Фейсбук.

Президентът Пендаровски пък обяви във Фейсбук, че проактивната политика на френското председателство е добре дошла и би могла да допринесе за намирането на решение, предаде ПИК.

На коалиционния съвет на 27 май е обсъждана обща визита на президента, премиера и външния ни министър във Франция. Според участници в КС там се очаквало да бъде одобрено предложение на президента Еманюел Макрон, което да вдигне ветото преговорите за започване на преговорите на Република Северна Македония за членство в ЕС.

В сряда премиерът Кирил Петков нито потвърди, нито отрече информацията, че се подготвя негова визита в Париж.

Българският държавен глава Румен Радев отхвърли възможността да участва в такава среща.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай