Сигурни три мандата на ДПС в Кърджали, ГЕРБ с един, БСП под въпрос

Сигурни три мандата на ДПС в Кърджали, ГЕРБ с един, БСП под въпрос      | StandartNews.com

Кърджали. Прогнозите на предизборния щаб на ГЕРБ Кърджали сочат, че бившите управляващи вземат един мандат. Като брой гласове партията на Борисов на 12 май е подкрепена от 12 721. Въпреки, че левицата има 8 943 гласа, тя също се надява на мандат и причината е новата система за преразпределението на остатъците Хейър-Ниймаер. На този етап абсолютно сигурно е, че ДПС вече има 3 места в 42-рото народно събрание.

От партийните централи се въздържат от всякакъв коментар, преди да бъдат обявени официалните резултати от ЦИК. А това ще стане след обобщаване на гласовете от чужбина. Единият мандат за БСП ще бъде очакваната победа, ГЕРБ ще затвърди резултата от 2009 г, но активисти на ДПС коментират, че вариантът 3:1:1 заради системата Хейър-Ниймаер ощетява Движението в Кърджалийско. Техните очаквания са, че ще изпратят четирима депутати в новия парламент.

Общо 77 646 са действителните гласове подадени в област Кърджали на парламентарния вот. Недействителните бюлетини са 3 518.

По избирателни списъци 222 099 души имаха право да отидат до урните. Изчисленията показват, че активността в Източните Родопи е под 40% . При 100 % обработка на протоколите от 442 СИК с най – голяма подкрепа е ДПС. За Движението са гласували 46 407 души, на второ място е ГЕРБ с 12 721, а на трето „Коалиция за България", която събира 8943 гласа. ПП "Атака" има подкрепата на 1 333, съобщи Даниела Петрова, председател на РИК Кърджали. Движение „България на гражданите" е събрало 632 гласа, а Коалиция „Център – Свобода и достойнство" - 3 017.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай