Ще има ли актуализация на пенсиите? Депутатите решават

Парите на възрастните трябва да се вдигнат с 10% и да се запази добавката от 60 лева

Ще има ли актуализация на пенсиите? Депутатите решават | StandartNews.com

В Народното събрание днес трябва да започне разглеждането на актуализацията на бюджета. Очаква се депутатите да обсъдят прекрояването на финансовите планове на здравната каса и на Държавното обществено осигуряване. И двете системи получават допълнителни средства.

Най-много пари се насочват за увеличението на пенсиите - от 1 юли парите на възрастните трябва да се вдигнат с 10%, както и да се запази добавката от 60 лева, която вече не е за ковид. Минималната пенсия трябва да стане почти 470 лева при 370 в момента.

От октомври се предвижда да се промени моделът за осъвременяване на пенсиите и така тези за трудова дейност на над 700 хиляди възрастни ще се вдигнат средно с 15 на сто. Максималната пенсия трябва да стане 3400 лева.

Всичко това обаче е под въпрос, защото освен да се одобрят така наречените малки бюджети, в залата одобрение трябва да получи и големият държавен бюджет. Благодарение на "Има такъв народ" , които гласуваха „въздържал се“, той беше отхвърлен на заседание на бюджетната комисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай