Шарен вот за Кунева (ОБЗОР)

Шарен вот за Кунева (ОБЗОР) | StandartNews.com

Дончев я представя в пленарна зала, подкрепят я ГЕРБ и депутати от РБ, ПФ, БДЦ

Шарено мнозинство се очаква да избере Меглена Кунева за министър на образованието и науката. Това стана ясно след серията срещи на вицепремиера с партиите от управляващата коалиция - ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ в зала "Изток" на НС. Кунева последователно представи пред парламентарните групи концепцията си за продължаване на реформите в образованието.
Пълна подкрепа за Меглена Кунева декларира ГЕРБ. Ще направя всичко по силите ми, за да бъде избрана, каза Цвета Караянчева, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ.

Очаквано групата на Реформаторския блок пак бе разделена. Хората на Радан Кънев и така наречената гражданска квота пак подляха вода на Кунева и се обявиха против нейната номинация. Те ще гласуват "въздържал се". Изненадата дойде от АБВ и Патриотите. Говорителят на АБВ Мариана Тодорова обявила на срещата, че хората на Първанов няма да подкрепят Кунева, защото смятат, че не е подготвена за поста. В отговор Кунева казала, че и Маргарет Тачър не е била подготвена, но е станала министър на образованието. Тази сутрин ще стане ясно дали депутатите от АБВ ще гласуват "против", или няма да влязат в пленарна зала.

Патриотите също не са на едно мнение. ВМРО обявиха сутринта, че няма да гласуват "за", но към края на деня позицията им започна да се променя. Най-вероятно ще натиснат бутона "въздържал се". Валери Симеонов не участва в срещата на Меглена Кунева с Патриотичния фронт. "Изненадана съм от оставката на Тодор Танев и от номинацията си в точно такава степен, в каквато и вие", казала Меглена Кунева пред Патриотите. Тя призовала за подкрепа с думите: "В една лодка сме. Дали лодката е пробита отляво или отдясно, няма значение, водата нахлува с една и съща сила".

8 от депутатите, които принадлежат към БДЦ, ще подкрепят Меглена Кунева, обяви д-р Красимира Ковачка, която е председател на партията след срещата с кандидатката за просветен министър. Трима от Народен съюз ще гласуват "въздържал се", двама - отсъстват. Според Ковачка Кунева се е представила много убедително, според Светлин Танчев, другият съпредседател на групата, обаче тя не е могла да даде отговори, с които да убеди депутатите да я подкрепят.
Очаква се изборът на Меглена Кунева да се състои след блиц контрола днес. Най-вероятно тя ще бъде представена в зала от вицепремиера Томислав Дончев. За нея гарантирано ще гласуват 83-мата депутати от ГЕРБ, 13 от РБ, 8 от БДЦ, поне 10 от Патриотите и независимата Анна Баракова. БСП, ДПС и "Атака" се обявиха против.

Зеленогорски хока "гражданите" в РБ

"Потвърждаваме единодушното си решение, че Меглена Кунева е номинация на Реформаторския блок", категоричен бе съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски след заседание на Изпълнителния съвет на дясната коалиция. Той заяви, че е изненадан от позицията на т. нар. Граждански съвет, който в понеделник вечерта подля вода на Кунева и обяви, че не я подкрепя. Зеленогорски напомни, че според признанията на част от "гражданите", включително Гроздан Караджов, този състав на органа вече е нелегитимен. Поведението им не е кооперативно, упрекна ги Зеленогорски и определи декларацията им като "буря в чаша вода". "При цялото ми уважение искам да им кажа, че ние получихме 100 000 гласа при преференциално гласуване на местния вот. Не е основателно да се мисли, че този проект е възможен без партиите", каза още Зеленогорски. Според него проф. Тодор Танев е бил подведен от експертите си и това било още едно доказателство, че министър трябва да стане човек със силна политическа воля. "Все още има министерства, в които управлява администрацията, аз не бих допуснал такова нещо", добави Зеленогорски. По думите му Кунева е твърде решителна и ще успее да изпълни ангажиментите си

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай