Севим Али с подробности за минималната заплата

Нужен е редовен кабинет, който да поеме отговорност за политиките

Севим Али с подробности за минималната заплата | StandartNews.com
  • Популистите да кажат откъде ще вземат и какво ще орежат, за да дадат
  • Нужен е редовен кабинет, който да поеме отговорност за политиките
  • Не е вярна тезата, че социалните плащания се замразяват
  • Социалното подпомагане вече се базира на линията на бедността от 504 лв., казва зам.-председателят на социалната комисия Севим Али в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

- Г-н Али, размерът на минималната работна заплата буквално взривява парламента от сряда насам. Каква е причината за сблъсъка по тази вече обсъдена тема?

- Ние от парламентарната група на ДПС винаги сме били за висока социална защита на всички български граждани, включително и на най-уязвимите, на тези, които работят на минимална работна заплата. Те в България са около 650 000. От тях 40 000 са в публичния сектор, другите около 600 000 работят на минимална работна заплата.

Има една директива на Европейската комисия, която е предложена още преди две години. Тя е дълго обсъждана в ЕС, обсъждана и между страните членки на ЕС. Бяха предложени окончателни текстове на тази директива. Тя е за адекватни минимални работни заплати в ЕС.

- Какво е заложено в нея, което у нас не приемаме?

- Тя ни дава два варианта и няма императивен характер. Т.е., всяка една страна членка на ЕС има две години срок, за да транспонира европейското законодателство, в случая, в нашето.

И предлага, първо размерът на минималната работна заплата да бъде определен като 50% от средната брутна заплата за страната за предходната година, или да бъде 60% от медианната заплата. Това, което предложиха колегите от БСП в Кодекса на труда, е да бъде 50% от средната работна брутна заплата за страната. В момента тя е около 1750 лева. Според тяхното предложение това означава около 850 лева минимална работна заплата.

На първо четене това предложение беше подкрепено от абсолютно всички парламентарно представени групи - и от седемте. Подкрепихме го и ние. Но на  второ четене в комисията колегите от ГЕРБ и "Продължаваме промяната" предложиха минималната работна заплата да стане брутна минимална работна заплата. Проблемът е, че няма такава дефиниция - има брутна заплата, но няма брутна минимална работна заплата.

- Какъв е проблемът в тази формулировка?

- Това е проблем, защото се оказа, че при някои хора, които в момента са на 710 лева минимална работна заплата, всички други допълнителни плащания като клас "прослужено време", нощен труд и тъй нататък, се начисляват върху тези 710 лева.

Проблемът е, че ако бъде прието това предложение, минималната работна заплата да бъде брутна, всичко това ще влиза в тези 850 лева. И хората, които имат повече стаж, може да се окаже, че получават по-малко.

- Финансовият министър Росица Велкова зададе въпроса в такъв случай върху каква база ще се изчисляват редица други плащания.

- Права е за това. Има и нещо друго. Преди около двайсетина дни се проведе Национален съвет за тристранно сътрудничество. Знаете, че минималната работна заплата в България се определя на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. В четвъртък също се проведе такъв. Доколкото зная, имаше предложение за минимална работна заплата от 770 лева. Съветът предлага на Министерския съвет и той чрез постановление определя минималната работна заплата. Това е практиката в България.

Истината е, че предложението за 850 лева получи реакция от страна на бизнеса и по време на този тристранен съвет, които се проведе преди двайсетина дни. Техните мотиви са следните. Тъй като с минималната работна заплата са обвързани много други плащания, според тях те ще бъдат принудени такива хора да влязат в сивия сектор или да осигуряват своите работници на 4 часа или на 6 часа.

Те са прави, от една страна. Но от друга страна, работниците наистина понасят тежестта, тъй като има галопираща инфлация през последната година и няколко месеца и тя изяжда доходите на хората.

Ние трябва да помислим и за работодателските организации, и за хората, които работят на минимална работна заплата. Затова ние от ДПС, които винаги сме били за висока социална защита на всички граждани, трябва да помислим заедно с всички заинтересовани страни, с всички социални партньори за такова предложение, което да бъде приемливо и за двете страни.

- Какво може да е това предложение, от което и работодателите, и работниците да са доволни?

- В края на 2021 г. имаше предложение за ковид добавки. Имаше и различни  предложения от различните групи. Тогава от ДПС направихме един разчет, според който предложихме 120 лева добавка през месеците октомври, ноември и декември за всеки български пенсионер. Сега е въпрос пак на разчети.

Но ние сме на мнение, че трябва да има редовен кабинет, които да поеме отговорност за всички тези политики, които се предлагат от сегашния парламент. Насреща трябва да има работещо правителство, тъй като всички предложения, които касаят бюджета - и на ДОО, и държавния, са политики на редовен кабинет.

Затова и в четвъртък подкрепихме на заседанието бюджета, който се предлага - и на ДОО, и на НЗОК, и на държавния бюджет. Между другото, в бюджета на ДОО за 2023 година са гарантирани всички социални плащания от края на 2022 година. И тезата, че те се замразяват не е вярна.

- Само че все това се повтаря.

- Ще ви кажа защо тази теза не е вярна. Първо, знаете, че имаше един гарантиран минимален доход, който от много години беше 75 лева, върху който се базира социалното подпомагане в България. Миналата седмица ние приехме закон за социалното подпомагане, в който социалното подпомагане вече ще се базира върху линията на бедност. А линията на бедност в България от 1 януари 2023 г. става 504 лева. Тоест, този доход автоматично скача и с 22% се увеличава финансовата подкрепа за хората с увреждания на първо място.

Законът за социалното подпомагане влиза в сила от 1 юни и когато това стане, ще бъдат обхванати много повече български граждани, които ще бъдат социално подпомогнати.

Затова смятаме, че трябва да има редовен кабинет, който да поеме отговорност за всички тези политики, които се предлагат в бюджета за 2023 година.

- Но нали бюджетът просто трябваше да удължи мерките и не може да се приеме нищо друго. Какво е в центъра на дискусията по бюджета сега?

- Има популистки предложения, с които се опитват да променят рамката на бюджета, но въпросът на въпросите, главният въпрос e откъде ще дойдат приходите за всички тези предложения, които се правят от колегите от другите парламентарни групи. За да дадеш, трябва да вземеш отнякъде или да орежеш други плащания.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай