Събота,

СДС: Двукамарен парламент да избира президента

От: Рачо Рачев -
165
СДС: Двукамарен парламент да избира президента
A
A
A

Съюзът на демократичните сили (СДС) също внесе в Народното събрание свои предложения за промяна на Конституцията, съобщиха от пресцентъра на партията, която се яви на местните избори заедно с ГЕРБ.

Сред тях са разпускане на Великото Народно събрание, двукамарен парламент, който да избира президента, както и да одобрява кандидатурите на "тримата големи" в съдебната власт. И още - ново административно деление и намаляване броя на общините, както и финансова децентрализация и оставяне на част от данъците в регионите.

В писмо, адресирано до председателя на 44-то НС Цвета Караянчева, се казва:

"За три десетилетия стана пределно ясно, че несъвършенства на сегашната Конституция трябва да бъдат поправени. Ние, от СДС, от години заявяваме, че са необходими промени в основния закон. В настоящия момент, предвид осъзнатата необходимост от промени в Конституцията както от управляващата партия, така и от протестиращите граждани, и във връзка с внесеният от ПП ГЕРБ проект, СДС предоставя на Вашето внимание своите предложения за промени в основния закон на Р България. Настоящият проект за промяна на Конституцията е третият поред, който СДС предлага в последните 20 години.

Нашите виждания са свързани с дълбокото ни убеждение, че е време за реална смяна на настоящия модел, в който БСП (БКП) умишлено заложи капани за институционално противопоставяне, чрез наложената от тях и приета с голям компромис Конституция от 1991 г. Още тогава СДС се противопостави и това доведе до гладната стачка на 39-те в 7-то ВНС, които не подписаха тази Конституция.

Ясно е, че има системи, които не работят и буксуват, че обществено-политическите отношения трябва да бъдат преразгледани и за проблемите да се търсят най-добрите и гъвкави решения. Това може да стане само, ако се даде възможност и на представители на активните и почтени граждани, които не са обвързани с партии, да имат шанса да бъдат избрани в 200-те мажоритарни мандата във ВНС и така реално да участват в изготвянето на новия основен закон на държавата".

Промените, които СДС предлага, са следните:

1. Свикване на Велико Народно събрание. Промяна в Конституцията и разпускане на института ВНС.

2. Състав на Народното събрание:

Двукамарен парламент:

Горна камара с мандат 5 години, избрана мажоритарно, на базата на съответните избирателни райони, с еднакъв брой народни представители от всеки избирателен район, независимо от броя на населението

Долна камара с мандат 4 години - пропорционално избрани народни представители, отговарящи на броя на населението в съответните избирателни райони

СДС подкрепя идеята за намаляване на броя на народните представители.

3. Непряк избор на президент. Държавният глава да бъде избиран от Народното събрание с 2/3 на съвместното заседание на двете камари.

4. Премахване на длъжността вицепрезидент. При невъзможност президентът да изпълнява функциите си, те да се поемат от председателя на Горната камара, като до 60 дни се избира нов президент.

5. Ново административно деление и намаляване броя на общините, с цел подобряване качеството на обслужване на гражданите и в съответствие с европейските стандарти.

- Въвеждане на второ ниво на местно самоуправление и пряк избор на областни управители и областни съвети.

- Финансова децентрализация и оставяне на част от данъците в общините и регионите

6. След избиране на "тримата големи" в съдебната система от ВСС, техните кандидатури да подлежат на одобрение с 2/3 от Народното събрание, на съвместно заседание на двете камари, след което Президентът да издава Указ за назначаването им.

"Убедени сме, че постигането на политическо съгласие по горните предложения, ще доведе до реална смяна на модела и голяма стъпка в нашето историческо развитие като нация и общество", заявиха от СДС.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички