Събота,

Съборът на БСП на Бузлуджа под заплаха

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Традиционният събор на БСП и други леви партии на Историческата поляна под връх Бузлуджа ще зависи от ситуацията около коронавирусната пандемия. За провеждането му в община Казанлък е депозирано писмо от централата на „Позитано“ 20 , в което се уведомява местната изпълнителна власт, че празникът ще бъде на 1 и 2 август.

 

Въпросът за евентуално разрешение или забрана бе поставен на заседание на старозагорския областен кризисен щаб от зам.-кмета на община Казанлък Ахмед Мехмед във връзка със новата заповед на здравния министър, с която се забранява събирането на повече от 30 души дори на открити пространства.

 

Срокът за действие на тази заповед е до 15 юли, но според ситуацията той може да бъде удължен и от местните щабове, напомни областният управител Гергана Микова. По думите й вече е отменено традиционното поклонение пред лобното място на войводата Хаджи Димитър, което се провежда неизменно още от 1884 година насам на Бузлуджа.

 

Тази година за пръв път от близо 2 десетилетия на 18 юли няма да има възстановка на сражението, в което загиват войводата и голямата част от четниците му. Ще има само поднасяне на цветя пред величествения паметник след столетните буки, отпаднало е и разливането на курбана за успокоение душите на жертвите, уточни директорът на националния парк – музей „Шипка –Булзлуджа“.

 

Казанлъшкият лидер на БСП Румяна Друмева коментира, че писмото за събора е традиционно, тя очаква последващи указания от „Позитано“ 20, на този етап нямало сключени договори за почистването на Историческата поляна и търговци.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички